Lietuvos karių uniformos ateityje bus vienos spalvos

Lietuvos kariuomenė per metus ketina pereiti prie naujo - vienos spalvos - uniformos modelio, tai yra, karių, pavyzdžiui, vykstančių į Afganistaną ir tarnaujančių Lietuvoje uniformos nesiskirs, teigia kariuomenės vadas generolas majoras Arvydas Pocius.

Pradžioje sunaudos atsargas

Nors galutinis sprendimas, pasak A.Pociaus, šiuo klausimu dar nėra priimtas, pereiti prie naujų uniformų planuojama laipsniškai - sunaudojant dabartinių uniformų atsargas.

„Metų bėgyje turėtume pereiti prie tokio naujo modelio. Iš karto mes nepereisime, todėl, kad dabar turime žalių uniformų atsargų ir jos nėra sunešiotos. Prie naujo modelio pereisime laipsniškai. Kai kariai sudėvės žalią uniformą ir bus naujas modelis, jie gaus tą naująjį ir taip po truputį pereisime. Vienu metu kariuomenėje bus ir tokios, ir tokios uniformos mišinys", - BNS sakė kariuomenės vadas.

Kokios bus spalvos - dar neaišku

Naujų uniformų raštas, anot jo, išliks toks pat, o pasikeis tik spalvų gama.

„Reikia atlikti bandymus, specialistai turi atlikti medžiagos spalvinės gamos derinimą nes tai nėra paprastas dalykas. Yra daromos tam tikros vietovės spalvų gamos nuotraukos, reikia pasižiūrėti galimus operacijų rajonus", - aiškino kariuomenės vadas.

Jo teigimu, tokius pasikeitimus diktuoja gyvenimas ir senųjų NATO valstybių praktika.

Idėja - iš amerikiečių

„Amerikiečiai buvo iniciatoriai, jie pasidarė vieną tipinį modelį. Tuomet daugelis valstybių pamatė, kad yra brangu turėti dviejų rūšių uniformas ir perėjo prie vieno modelio. Ir mes taip orientuojamės, kad šitas uniformas sunaudosime ir pereisime prie vieno modelio uniformos. Mes čia neišradinėjame dviračio", - sakė A.Pocius.

Šiuo metu į NATO vadovaujamą operaciją Afganistane Lietuvos kariai vyksta su vadinamos dykumų spalvos uniformomis, tuo tarpu tarnaujantys Lietuvoje nešioja žalias uniformas.

Parėjusią savaitę buvo paskelbta, kad dykumoms skirtų maskuojamųjų uniformų pritrūkusi kariuomenė karius į smėlėtą Afganistaną siunčia su miškingoms vietovėms pritaikytomis žaliomis uniformomis. Dėl to Goro provincijos atkūrimo grupės (PAG) 10-ojoje pamainoje tarnaujantys kariai esą yra verčiami „gyvais taikiniais".

Neigia teiginius apie „gyvus taikinius“

Kariuomenės vadas, BNS komentuodamas šiuos pranešimus teigė, kad šie pranešimai neatitinka tikrovės.

„Šito nereikia dramatizuoti. Kas liečia tas uniformas, mano sprendimas buvo padarytas gal prieš mėnesį. Aš priėmiau sprendimą, kad mes - visa Lietuvos kariuomenė - dabar turėdami šitas žalias uniformas su jomis galime vykti ir į tarptautines operacijas. Dykumų spalvos uniformos yra plonos, (...) o dabar kariai išvažiuoja į žiemos misiją, jau dabar Čagčarane naktį 5 laipsniai šalčio, tuoj bus galbūt 15 laipsnių šalčio. Žalia uniforma yra storesnė. Čia yra nežinojimas, kodėl priimtas toks sprendimas", - kalbėjo A.Pocius.

Kadangi pinigų mažėja, tai, pasak jo, yra viena iš sričių, kur galima pataupyti, t.y. neužsakyti dykumų spalvos uniformų, o karius vežti su žaliomis uniformomis.

„Įvertinęs žalios uniformos privalumus žiemos periodu, aš ir priėmiau tokį sprendimą, kad didžioji dalis karių, kurie lieka stovykloje turi būti su žaliomis uniformomis. Su dykumų spalvos uniformomis yra tie kariai, kurie vyksta į mobiliąsias ryšio ir stebėjimo grupes. Kadangi vietiniai gyventojai yra pripratę, jog lietuviai atvažiuoja taip apsirengę su dykumų uniformomis, tam, kad neįnešti sumaišties, kariai išvykstantys už stovyklos teritorijos ribų bus su dykumų uniformomis. Bet tai nėra kliūtis tiems patiems kariams apsirengti žaliomis uniformomis kai jie bus stovykloje", - dėstė A.Pocius.

Lietuvos vadovaujamojoje PAG šiuo metu tarnauja maždaug 150 Lietuvos karių ir civilių. Pietinėje Afganistano Kandaharo provincijoje taip pat tarnauja iki šimto Lietuvos specialiųjų operacijų pajėgų karių eskadronas.


Šiame straipsnyje: kariaiuniformos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių