Lietuvos kariai vyksta į Malį – pavojingiausią JT taikdarių misiją

Penktadienį Šiauliuose oficialiai į Jungtinių Tautų misiją Malyje bus išlydėti 34 kariai.

Taip Lietuvos karių kontingentas šioje Vakarų Afrikos valstybėje išgaus iki 39-ių – penki karininkai Malyje tarnauja nuo pernai.

BNS pateikia svarbiausius faktus apie MINUSMA vadinamą taikdarių misiją, išvykstančio Lietuvos karių būrio užduotis ir jiems gresiančius pavojus.

Kodėl Malyje reikia taikdarių?

Buvusią Prancūzijos koloniją neramumai krečia nuo 2012 metų, kai šalies šiaurėje įsitvirtino su „al Qaeda“ susiję džihadistai. Per 2013 metais pradėtą Prancūzijos vadovaujamą islamistų puolimą jie buvo beveik visiškai išstumti, tačiau didelės teritorijos Malio šiaurėje tebėra menkai kontroliuojamos.

Taikos palaikymo misija MINUSMA veikti Malyje pradėjo 2013 metų liepą, joje šiuo metu tarnauja apie 13 tūkstančių karių ir du tūkstančiai policininkų.

Ką veiks lietuviai?

Keturiems mėnesiams į Malį išvykstantys 34 kariai saugos Gao regione įsikūrusią Vokietijos karių stovyklą. Lietuviai neturėtų tarnauti už stovyklos ribų ir vykdyti kovinių užduočių, tačiau turės ginti bazę nuo užpuolikų.

Ar bus pavojinga?

MINUSMA yra laikoma pavojingiausia iš visų Jungtinių Tautų taikdarių misijų. Nuo jos pradžios žuvo apie 130 taikdarių. Ten veikiančioms tarptautinėms pajėgoms nuolat gresia džihadistų partizaninės atakos ir vietos gaujų išpuoliai. Užpuolikai iš artilerijos pabūklų yra apšaudę Vokietijos bazę, kur tarnaus Lietuvos kariai.

Grėsmę kelią ir savižudžių atakos. Užpuolikai kartais bando įvažiuoti į karių bazes su Jungtinių Tautų skiriamaisiais ženklais ant transporto priemonių. Lietuvos kariškiai saugumo padėtį Gao regione vertina kaip iš dalies kontroliuojamą, tačiau grėsmės lygis ten išlieka aukštas. Tarnauti bazėje yra saugiau nei už jos ribų, kur kyla tiesioginės ugnies pavojus, grėsmė užlipti ar užvažiuoti ant savadarbių sprogstamųjų užtaisų.

Ši misija dėl dažnai 40 laipsnių Celsijaus viršijančios temperatūros ir vandens trūkumo yra itin sudėtinga ir logistiškai.

Kodėl siunčiame karius?

2015 metais po džihadistų išpuolių Paryžiuje Prancūzija kreipėsi į Europos Sąjungos nares, prašydama pagalbos kovojant su džihadistais Sirijoje ir Irake, arba palengvinti naštą Afrikoje tarnaujančioms pajėgoms. Lietuva svarstė į Malį siųsti Specialiųjų operacijų pajėgas, tačiau tokių planų kol kas atsisakyta.

Kaip elgiasi kaimynai?

Estija į misiją MINUSMA yra išsiuntusi 10 karių, Latvija – du, Lenkija, Rusija ir Baltarusija misijoje MINUSMA nedalyvauja.


Šiame straipsnyje: kariaiMalistaikdariai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių