Lietuvos ir Turkijos prezidentai aptarė dvišalius santykius

Azerbaidžane vykstančiame Energetikos saugumo viršūnių susitikime dalyvaujantis Prezidentas Valdas Adamkus šiandien susitiko su Turkijos prezidentu
Abdullah Güliu. Abiejų šalių lyderiai aptarė dvišalius santykius ir kalbėjo apie energetines problemas.

Prezidentas V.Adamkus pabrėžė, kad Turkija, nepaisant didelių geografinių atstumų, yra svarbiausias mūsų šalies ekonominis partneris regione - Lietuvos verslininkai Turkijoje nemažai investuoja į nekilnojamąjį turtą. Prezidentas atkreipė dėmesį į tai, kad Turkija Lietuvai, kaip ir kai kurioms kitoms Baltijos regiono šalims, vis dar taiko vizų režimą, o tai apsunkina Lietuvos gyventojų atvykimą į Turkiją, pranešė Prezidento spaudos tarnyba.

Valstybės vadovo teigimu, šiandien vieni didžiausių iššūkių Europai yra energetinis saugumas ir energetikos išteklių diversifikavimas. Lietuvos vadovas pabrėžė, kad „Nabucco“ dujotiekio projektas yra svarbus strategiškai.

Prezidentas išreiškė viltį, kad šis strateginės svarbos projektas bus įgyvendintas kaip įmanoma greičiau. Prezidento V.Adamkaus nuomone, Europa turėtų būti aktyvesnė įgyvendinant šį dujotiekio projektą. A.Gülis pabrėžė, kad Turkija suvokia energijos alternatyvių šaltinių svarbą Europai ir yra pasirengusi prisidėti sprendžiant šią problemą.

Prezidentas V.Adamkus pasveikino konstruktyvų Turkijos vaidmenį sprendžiant Rusijos ir Gruzijos konfliktą. „Jūsų balsas šiame regione yra labai svarbus“, - sakė V.Adamkus. Prezidentai pasisakė už tai, kad turi būti išsaugotas Gruzijos teritorinis vientisumas.
Prezidentai kalbėjosi apie Turkijos perspektyvas ir patirtį rengiantis ES narystei.

V.Adamkus pabrėžė, kad Lietuva remia Turkijos ES narystės perspektyvą ir mano, kad ES derybos su Turkija turėtų tęstis. Lietuvos vadovas išreiškė viltį, kad ateityje šis klausimas bus išspręstas palankiai.

Prezidentas V.Adamkus padėkojo Prezidentui A.Güliui už Turkijos vykdytą Baltijos šalių oro erdvės patruliavimo misiją - Turkija labai operatyviai atsiliepė į Lietuvos prašymą prisidėti prie šios NATO misijos.

V.Adamkus pakvietė Turkijos Prezidentą atvykti su vizitu į Lietuvą. Šalies vadovas paprašė paremti Lietuvos siūlomą Inos Marčiulionytės kandidatūrą į UNESCO generalinio sekretoriaus postą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių