Lietuvos Helsinkio grupei – 40 metų

Šią dieną prieš 40 metų savo veiklą pradėjo Lietuvos Helsinkio grupė. 1976-tų metų gruodžio 1-ąją Maskvoje, rusų disidentų suorganizuotoje neoficialioje spaudos konferencijoje užsienio žurnalistams pirmą kartą paskelbtas grupės susikūrimo manifestas.

Lietuvos Helsinkio grupės vienas iš steigėjų Tomas Venclova sako, kad tiesioginė grupės užduotis buvo registruoti žmogaus teisių pažeidimus sovietų okupuotoje Lietuvoje ir platinti šią informaciją.

„Mes tiesiai nekalbėjome apie nepriklausomybę, bet mūsų pozicija buvo, kad jei kas Lietuvoje nepriklausomybės naudai ir už tai yra persekiojamas, sodinamas į kalėjimą ar kaip kitaip represuojamas, tai yra įstatymų pažeidimas, kadangi tuometinėje Sovietų Sąjungos konstitucijoje buvo įrašyta atsiskyrimo teisė. Mes kalbėsime, kad tai yra įstatymo pažeidimas. Tų įstatymo pažeidimų mes nepraleisime pro pirštus. Ir tai savaime buvo labai svarbu“, – apie grupės misiją kalba vienas iš jos steigėjų T. Venclova.

Mes tiesiai nekalbėjome apie nepriklausomybę, bet mūsų pozicija buvo, kad jei kas Lietuvoje nepriklausomybės naudai ir už tai yra persekiojamas, sodinamas į kalėjimą ar kaip kitaip represuojamas, tai yra įstatymų pažeidimas, kadangi tuometinėje Sovietų Sąjungos konstitucijoje buvo įrašyta atsiskyrimo teisė.

1977 metais KGB suėmė grupės lyderį Viktorą Petkų, jis buvo nuteistas 15-ka metų laisvės atėmimo.

Viešų draugijų, pavadintų Helsinkio grupėmis, idėja kilo žymiam Rusijos disidentui Andrejui Sacharovui.

Pirmoji tokia grupė susikūrė Maskvoje, jai priklausė Rusijos disidentai. Tais pačiais metais Maskvos grupės pavyzdžiu įsikūrė Ukrainos, vėliau – Gruzijos ir Armėnijos Helsinkio grupės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių