Lietuvos gynybos biudžetas – trečdaliu didesnis

  • Teksto dydis:

Lietuvos gynybos biudžetas kitąmet turėtų būti trečdaliu didesnis nei šiemet, rodo ketvirtadienį paskelbtas kitų metų valstybės biudžeto projektas.

Pagal projektą, asignavimai Krašto apsaugos ministerijai 2015 metais sieks 424,5 mln. eurų, arba 1 mlrd. 465,7 mln. litų. Šių metų asignavimai siekia 1 mlrd. 110,5 mln. litų.

Krašto apsaugos ministerijos atstovė spaudai BNS sakė, kad pagal dabartinius skaičiavimus Krašto apsaugos ministerijos biudžetas kitąmet sudarytų 1,11 proc. šalies bendrojo vidaus produkto. Tai vis dar gerokai mažiau nei NATO užsibrėžtas 2 proc. rodiklis.

Biudžeto projekto preambulėje rašoma, kad kitų metų valstybės biudžetas parengtas reaguojant „į kintančią geopolitinę ir saugumo padėtį Europoje ir poreikį vykdyti narystės NATO įsipareigojimus“.

Lietuvos politikai dėl gynybos biudžeto didinimo apsisprendė reaguodami į Rusijos veiksmus Ukrainoje. Politinės partijos šiemet pasirašė susitarimą, kad išlaidos gynybai 2 proc. BVP pasiektų 2020 metais.

Krašto apsaugos ministras Juozas Olekas BNS ketvirtadienį sakė, kad Lietuva „turi vykdyti papildomas priemones dėl savo šalies saugumo ir tarptautinius įsipareigojimus NATO aljansui“.

„Pagrindinės kryptys yra mūsų karinių padalinių geresnis užpildymas kariais, kariuomenės modernizacija, priešlėktuviniai ir prieštankiniai ginklai, pėstininkų kovos mašinos, infrastruktūros pagerinimas ir priimančios šalies funkcijų užtikrinimas, kad atvykę sąjungininkai galėtų deramai treniruotis ir mokytis“, - kalbėjo ministras.

2014 metais pirminis patvirtintas Lietuvos gynybos biudžetas sudarė 980,5 mln. litų. Metų viduryje jis buvo padidintas 130 milijonų litų, iš jų 85 mln. litų biudžeto lėšų ir 45 mln. litų Privatizavimo fondų lėšų. Visos šios gynybos lėšos sudarė 0,89 proc. BVP.


Šiame straipsnyje: gynybabiudžetasfinansavimas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Kęstas Br.

Kęstas Br. portretas
Ar verta šauktiniais pakeisti profesionalus? Ką gali padaryti prastai apmokytas kareivėlis su šautuvu ir beveik nieko daugiau, kai mūšius dabar laimi gerai ištreniruoti profesionalai, naudojantys sudėtingas technologijas [1]? Vakarų spaudoje ištisai mirgėjo žaliųjų žmogeliukų snaiperiniai ginklai ir kitos techninės gudrybės, kuriomis dar reikia mokėti puikiai naudotis. Tai ir vėl visus pinigus išleisime gerą apetitą turintiems generolams, prižiūrintiems pulkus nieko nesugebančių šauktinių? Tai ir vėl pasiduosime be vienintelio, net to simbolinio, šūvio? Daugiau apie tai - guglinant žodžius: mokslas-studijos-ekonomika.

jankis

jankis portretas
su kum debilai ruošiatės kariaut

Jaša Gabrielovičius

Jaša Gabrielovičius  portretas
šildymui PVM lengvatos neliks, augs išlaidos gynybai...
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių