Lietuvos bankas ir policija bendradarbiaus įvedant eurą

Lietuvos bankas ir Policijos departamentas prie Lietuvos Respublikos vidaus reikalų ministerijos susitarė bendradarbiauti siekiant užtikrinti saugų eurų ir litų banknotų ir monetų pervežimą.

„Rengiantis grynųjų pinigų pakeitimui ir jo metu svarbu užtikrinti turto ir asmenų saugumą ir apsisaugoti nuo galimo sukčiavimo. To siekiame sutelkdami Lietuvos banko Saugos departamento, komercinių bankų, Lietuvos pašto, pinigų pervežimo ir tvarkymo paslaugas teikiančių įmonių bei Lietuvos policijos pajėgas. Gavusi mūsų prašymą, policija užtikrins banko šarvuoto transporto, kuris gabens litus ir eurus, palydą naudojant policijos transporto priemones“, – sakė Vitas Vasiliauskas, Lietuvos banko valdybos pirmininkas.

Šiandien Lietuvos banko ir Policijos departamento pasirašytame susitarime, galiosiančiame iki kitų metų vidurio, numatyta, kaip abi institucijos bendradarbiaus pervežant banko materialines vertybes – eurų ir litų banknotus ir monetas – Lietuvos Respublikos teritorijoje, kaip bus keičiamasi vertybių saugumui užtikrinti reikalinga informacija. Taip pat susitarta dėl bendro radijo ryšio kanalo naudojimo.

Lietuvos bankui reikės įsigyti 132 mln. vnt. eurų banknotų ir 370 mln. vnt. eurų ir euro centų monetų, kad būtų patenkintas jų poreikis euro įvedimo metu ir užtikrintos reikalingos atsargos.

Mūsų valstybei euro įvedimui reikalingą eurų banknotų kiekį Lietuvos bankas ketina pasiskolinti iš kurio nors Eurosistemos nacionalinio centrinio banko. Ateityje skolą jis grąžintų, užsakęs ir atspausdinęs pasiskolintą eurų kiekį kurioje nors Europos Centrinio Banko (ECB) akredituotoje banknotų ir saugių dokumentų spaustuvėje, turinčioje teisę spausdinti eurų banknotus. Planuojama, kad eurų banknotai bus pristatyti į Lietuvą oro keliu ECB akredituotomis oro linijomis iki 2014 m. rugsėjo vidurio ir saugiai atgabenti į Lietuvos banko saugyklas.

Lietuvai reikalingas eurų ir euro centų monetas kaldins Vilniuje veikianti Lietuvos monetų kalykla. Planuojama, kad iki 2014 m. spalio 1 d. bus nukaldinta ir į Lietuvos banko saugyklas pristatyta tiek eurų monetų ir jų rinkinių, kiek jų reikės pirmą kartą paskirstyti iš anksto.

Lietuvos bankas išankstinį pirminį eurų ir euro centų monetų bei jų rinkinių paskirstymą bankams pradės likus 3 mėnesiams iki euro įvedimo dienos, o eurų banknotų paskirstymą bankams – likus 2 mėnesiams iki euro įvedimo dienos, ir tai vykdys iki euro įvedimo dienos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių