Lietuvos ambasadorė: britai netiki apklausomis dėl ES skeptikų pergalės

  • Teksto dydis:

Naujausios visuomenės apklausos, Didžiojoje Britanijoje dėl šalies ateities Europos Sąjungoje (ES), rodančios nežymią euroskeptikų persvarą, nebūtinai atspindi realią padėtį, sako Lietuvos ambasadorė Jungtinėje Karalystėje Asta Skaisgirytė.

Ji teigia, kad skirtingose apklausose pirmauja tiek euroskeptikai, tiek palankiai žiūrintieji į ES, tad tikimasi, kad suveiks „škotiškojo referendumo“ efektas, kai apklausų rezultatai nesutapo su referendumo rezultatais.

„Prieš Škotijos referendumą, kuris įvyko prieš porą metų, apklausos rodė daugumą už Škotijos pasitraukimą iš Jungtinės Karalystės. O referendumo metu žmonės pasisakė gana nemažu, 10 punktų, skirtumu už Škotijos likimą Jungtinės Karalystės sudėtyje. Manoma, kad šitas efektas gali suveikti ir šio referendumo atveju. Todėl dabar jau nebetikima socialinėmis apklausomis, sakoma, kad jos neatspindi realios padėties“, – BNS sakė ambasadorė.

„Tikrai neprarandame vilties, kad Britanija liks Europos Sąjungoje“, – pridūrė ji.

Referendumas dėl Didžiosios Britanijos ateities ES, vadinamasis „Brexit“ vyks kitą ketvirtadienį.

Naujausiais visuomenės nuomonės tyrimų bendrovės ICM duomenimis, „Brexit“ šalininkų stovykla 5 proc. lenkia savo oponentus. „YouGov“ apklausa rodo, kad pasitraukimo stovykla turi 46 proc. palaikymą, o jų oponentus remia 39 proc. rinkėjų. ORB apklausoje už „Brexit“ pasisakė 49 proc., prieš Britanijos išstojimą iš ES – 48 proc. respondentų.

Tiek ES šalininkų, tiek priešininkų stovyklos penktadienį sustabdė agitacines kampanijas pačiame jų įkarštyje, reaguodami į ketvirtadienio ginkluotą išpuolį, kai savo rinkimų apygardoje, kaimo gatvelėje Vakarų Jorkšyre, buvo nužudyta Britanijos narystės ES rėmėja parlamentarė Jo Cox (Džo Koks). Ji kartu agitavo ir Sirijos pabėgėlių naudai. Sulaikytas įtariamasis 52 Thomas Mairas (Tomas Meras). Britų žiniasklaida skelbia, kad prieš paleisdamas šūvius ir durdamas peiliu sušuko „Britain first“ (Britanija pirmiausia). Būtent taip vadinasi prieš penkerius metus įkurta britų ultradešinių pažiūrų partija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių