Lietuvoje Tarptautinė darbo diena minima nebuvo

Gegužės 1-oji, Tarptautinė darbininkų solidarumo diena, pirmadienį daugelyje pasaulio valstybių minėta audringomis demonstracijomis. Tačiau Lietuvoje ji taip ir netapo visuotine švente, o paprasčiausia išeigine diena. Šiemet – nerengta jokių minėjimų ar mitingų, tradicinės eisenos atsisakė ir socialdemokratai.

Nors Gegužės 1-oji – dažnam laisvadienis, kaip visada dirbo kavinės, parduotuvės, policijos pareigūnai, troleibusų ir autobusų vairuotojai, gatvėse netrūko prekeivių.

Tačiau Gedimino prospektu pirmadienį nepražygiavo įprasta socialdemokratų eisena, prisimenant Tarptautinės darbo dienos užuomazgas 1886-ųjų gegužės pirmąją Čikagoje, kai miesto darbininkai surengė demonstraciją, reikalaudami sutrumpinti darbo laiką iki 8 valandų per dieną.

Lietuvoje ši diena pradėta švęsti sovietmečiu – tuomet valdžia rengdavo didžiules eitynes, pagerbdavo geriausius darbuotojus.

„Man asmeniškai atrodo, kad žmonėms gerai pasikapstyti po daržus. Aš šią šventę prisimenu iš studentų laikų, tai man koktu prisiminti, kad aš būdavau priverstas eiti į demonstracijas ir dar netgi atsipirkinėdavome krauju – eidavome duoti kraujo prieš demonstracijas, kad gautume laisvą dieną ir nereikėtų eiti į demonstracijas“, – prisimena Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

nuomone

nuomone portretas
Kad nera kam eiti i demonstracija, liko vaikai ir pensininkai

petras

petras portretas
Ačiū Dievui.

Buvo

Buvo portretas
Jei socdemų nebuvo tai nereiškia , kad nebuvo viešai švenčiama.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių