Lietuvoje šiek tiek ūgtelėjo socialinio klimato vertinimas

Socialinio klimato rodiklis Lietuvoje  2012 metais kiek ūgtelėjo, bet liko neigiamas (-2,4 balo), rodo neseniai paskelbti Eurobarometro apklausos duomenys.

Socialinio klimato rodiklis atspindi, kaip Europos Sąjungos šalių gyventojai suvokia dabartinę situaciją: koks jų požiūris į savo padėtį, kaip jie mato nacionalinį vaizdą ir sritis, susijusias su socialine apsauga bei integracija.

Šis rodiklis gali svyruoti nuo aukščiausio (10) iki žemiausio balo (-10).

Eurobarometro ataskaitoje teigiama, jog Lietuva - viena iš šalių, kuriose pastebimas rodiklio pagerėjimas. Nepaisant to, jis liko neigiamas. Lietuvoje socialinio klimato rodiklis 2012-aisiais siekė -2,4, pernai jis buvo -2,9 balo. Užpernai rodiklis buvo nukritęs dar žemiau - iki -3,1 balo, o 2009-aisiais siekė -2,5 balo.

Latvijoje šis rodiklis siekė -1,9, Estijoje -0,4, Lenkijoje -2,6 balo.

Šiemet žemiausias rodiklis buvo Graikijoje (-5,8 balo), aukščiausias - Olandijoje ir Danijoje (2,8 balo). ES vidurkis siekė -0,8 balo.

Vertinant atskiras sritis, kurių vertinimai sudaro bendrą rodiklį, savo gyvenimą bendrai Lietuvos žmonės įvertino 0,6 balo, vietą, kurioje gyvena - 3,5 balo.

Asmeninės darbo situacijos vertinimas siekė -0,9 balo, finansinės namų ūkio situacijos - -0,6, pragyvenimo savo šalyje kainos - -5,6, energijos prieinamumo savo šalyje - -5,1, aprūpinimo būstu prieinamumo - -5,8, viešojo administravimo veiklos - -3,2, ekonominę situacijos savo šalyje - -4,2, užimtumo situacijos - -4,3, sveikatos apsaugos - -1,4, pensijas - -3,3 balo, santykius tarp skirtingų tautybių ar religinių įsitikinimų žmonių - 1, kovos su skurdu ir nelygybe - -4,6.

Beveik visose srityse Lietuva atsidūrė žemiausiame ES šalių sąrašo trečdalyje.

Apklausa 27 šalyse atlikta birželio 2-17dienomis, jos metu apklausta 26,6 tūkst. respondentų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kęstas

Kęstas portretas
Prancūzai nebandys ištaisyti ekonomiką, vien tik taupydami Žinau, kad nepopuliaru taip pasisakyti vokelių, krepšelių ir kitų dalykėlių šalyje, bet primenu, kad tie iš mūsų, kurie galime, turėtume mokesčiais daugiau prisidėti prie gerai funkcionuojančios valstybės su pakankama socialine rūpyba kūrimo. Geras mums pavyzdys - prancūzai, nebandantys ištaisyti ekonomiką, vien tik taupydami. Jau dabar Prancūzijoje du trečdaliai naujų pajamų valstybei ateis iš aukštesnių mokesčių turtingesniems ir didelėms kompanijoms, įskaitant naują 75% mokestį tiems, kurių pajamos viršija milijoną eurų. Tie, kurie gauna daugiau, negu 150 tūkst eurų, mokės 45%, o iki šiol viršutinė mokesčių riba buvo 41 procentas tiems, kurie gaudavo daugiau, negu 70 tūkst. eurų. Kapitalo prieaugio mokestis taps padidintu, kad taptų panašiu į mokesčius, kuriuos turi mokėti, gaunantys algą. Padidės ir kai kurie kiti kompanijų mokesčiai. P.S. Mano komentaras anglų kalba žurnale The Economist šia proga randamas Google, suvedant: mokslas-studijos-ekonomika
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių