Lietuvoje rinksis gynybos ekspertai iš 60 šalių

  • Teksto dydis:

Spalio 13-14 d. Lietuvoje pirmą kartą vyks Pasaulinė specialiųjų operacijų pajėgų konferencija – didžiausias tokio pobūdžio tarptautinis renginys, kuriame bus ieškoma efektyvių būdų, kaip kovoti su naujomis pasaulio grėsmėmis.

„Mūsų tikslas – ugdyti pasaulio lyderius, parodyti jiems modernios gynybos pramonės galimybes“, - sako tarptautinės nevyriausybinės organizacijos „Global SOF Foundation“ prezidentas Stu Bradinas.

„Global SOF Foundation“ pirmąją Pasaulinę specialiųjų operacijų pajėgų konferenciją (angl. Global SOF Symposium) už JAV ribų, kuri vyks ne kur kitur, o Vilniuje, organizuoja kartu su Lietuvos gynybos ir saugumo pramonės asociacija (LGSPA). Tai, kad savo pirmajam renginiui svetur „Global SOF Foundation“ pasirinko būtent Lietuvą, yra didelio pasitikėjimo savo partneriu – LGSPA – įrodymas.

„Turėdami Lietuvos krašto apsaugos ministro palaikymą ir bendradarbiaudami su LGSPA, spalio 13-14 d. mes organizuojame konferenciją Vilniuje – viename gražiausių Europos miestų, kuriame susiburs lyderiai iš viso pasaulio“, - paskelbė „Global SOF Foundation“ vadovas S.Bradinas pridurdamas, kad Baltijos šalys paskutiniu metu sparčiai didina savo biudžetus gynybos reikmėms ir aktyviai domisi, kaip tas lėšas panaudoti efektyviau, atrandant naujus modernios gynybos metodus. Pasak S.Bradino, Lietuvai tai ypač aktualu tapo po pastarųjų Rusijos destruktyvių veiksmų Ukrainoje ir kitų „pavojaus signalų“.

Šiųmetėje analogiškoje konferencijoje JAV kaip kviestinis svečias ir pranešėjas lankęsis LR krašto apsaugos viceministras Marijus Velička teigia, kad ši organizacija kelia visoms tautoms svarbius klausimus: kad mūsų pasaulis tapo labai nepastovus, nenuspėjamas ir grėsmingas, o karo veiksmai ne tik nesiliauja, bet ir įgyja vis naujas formas, todėl būtina tam pasiruošti.

„Būtent tam, kad efektyviau kovotume su iškylančiomis naujomis grėsmėmis, yra kuriamas globalus tinklas tarp pasaulio specialiųjų operacijų pajėgų profesionalų – vyriausybių atstovų, kariškių bei gynybos ir saugumo pramonės lyderių, kad kartu būtų siekiama  pažangos užtikrinant saugų mūsų visų gyvenimą”, – teigia M.Velička.

Pasak LGSPA direktoriaus Gintario Šatkaus, planuojama, kad į dviejų dienų konferenciją Vilniaus rotušėje susirinks apie 300 dalyvių iš 60 šalių, tarp kurių bus ne tik daugybė ekspertų bei aukšto rango pareigūnų, bet ir 50-60 didžiausių JAV gynybos ir saugumo pramonės įmonių atstovų.  Be to, numatoma, kad konferencijos antroji ekspozicinė dalis bus pristatoma parodų rūmuose „Litexpo“, kur bus galima išvysti didžiųjų gamintojų karinę techniką ir įrangą, vyks kontaktų mugė, o Lietuvos gynybos ir saugumo pramonės įmonės turės galimybę užmegzti tarptautinius kontaktus.

„Tai renginys, kuris labai svarbus keliais atžvilgiais: jo metu ne tik bus kalbama apie saugumo užtikrinimą šiais neramiais laikais bei naujausias gynybos ir saugumo pramonės tendencijas, bet ir bus užmegzti nauji partnerystės ryšiai tarp Lietuvos ir JAV gynybos įmonių. Manome, kad tai suteiks svarų postūmį Lietuvos gynybos ir saugumo pramonės eksporto augimui ir po kurio laiko duos apčiuopiamą ekonominę naudą Lietuvai“, – neabejojo LGSPA direktorius G.Šatkus.

Specialiųjų operacijų pajėgos – tai kruopščiai atrinktus aukščiausios kvalifikacijos profesionalus vienijantys ir geriausia ginkluote aprūpinti kariuomenės junginiai, vykdantys specialiosios paskirties žvalgybines ir kovines operacijas bei užduotis.

Lietuvos kariuomenės specialiosios pajėgos pradėjo formuotis 1995 metais: iš pradžių tai buvo nedidelis karinis vienetas, bet vėliau jis tapo atskira Lietuvos kariuomenės dalimi. Lietuvos specialiųjų operacijų pajėgų daliniai ne tik vykdo svarbias užduotis Lietuvoje, bet ir turi didelę kovinę patirtį – pavyzdžiui, NATO partnerių vadovaujamose tarptautinėse misijose už mūsų šalies ribų.

LGSPA šiuo metu vienija daugiau nei 50 narių, kurie atstovauja daugiau nei 100 įmonių ir institucijų. Į asociaciją susibūrusios žinomos Lietuvos ir užsienio bendrovės dirba mokslinių tyrimų, inovacijų ir technologijų, IT, komunikacijų, kibernetinio bei energetinio saugumo srityse, gamina ginkluotę, amuniciją, aprangą ir ekipuotę, teikia oro, vandens ir sausumos karinio transporto priežiūros ir remonto paslaugas, dirba ISTAR (žvalgybos, stebėjimo, taikinių aptikimo) bei rizikos valdymo srityse.

Eksportas Lietuvos gynybos ir saugumo pramonei yra itin svarbus – maždaug 90 proc. asociacijos narių pagaminamos produkcijos ir suteikiamų paslaugų yra eksportuojama.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių