Lietuvoje paskelbta gripo epidemija (papildyta)

Šalyje skelbiama gripo epidemija. Tai susirinkusi antradienį nusprendė Vyriausybės ekstremalių situacijų komisija.

Epidemija, bet ne ekstremali situacija

Po komisijos posėdžio jos pirmininkas, vidaus reikalų ministras Raimundas Palaitis žurnalistams pabrėžė, kad šalyje skelbiama gripo epidemija, tačiau ne ekstremali situacija.

„Situacija reikalauja budrumo, tačiau kol kas nėra pagrindo skelbti ekstremalią situaciją, - antradienio vakare Vidaus reikalų ministerijos išplatintame pranešime cituojamas ministras.

R.Palaičio tvirtinimu, kontroliuojama, kad visose institucijose, atsakingose už visuomenės poreikių - transporto, energijos, komunalinių paslaugų, viešojo saugumo, telekomunikacijų, finansų sistemos - užtikrinimą, pakaktų individualių prevencijos priemonių.

Ateityje - renginių draudimas, mokyklų uždarymas?

Anot ministro, jei situacija gerokai pablogės, visoje šalyje bus draudžiami masiniai renginiai, uždaromos mokyklos ir imamasi kitų priemonių. Šiuo metu tokių priemonių nesiimama, pamokas švietimo įstaigose atšaukti gali savivaldybės savo nuožiūra.

Kaip pranešė BNS, dvi valandas posėdžiavusi komisija, anot R.Palaičio, numatė 9 prevencines priemones, kurių bus imamasi šiuo metu.

Ketinama rekomenduoti Vyriausybei svarstyti „jungtinį sveikatos apsaugos ir socialinių reikalų ministrų įsakymą" dėl laikino nedarbingumo lapelių išdavimo tvarkos supaprastinimo pandemijos metu. Be to, bus prašoma Vyriausybės leisti Sveikatos apsaugos ministerijai kreiptis į Vyriausybės rezervą, kad ši padalytų svarbiausioms šalies institucijoms "individualios prevencijos priemones".

Tai, ministro teigimu, yra „ypatingai svarbios Lietuvos visuomenei" institucijos, užtikrinančios energetikos, komunalines paslaugas, transportą, viešąjį saugumą ir panašiai.

Taip pat esą "aktyvuojami informacijos surinkimo kanalai" iš Sveikatos apsaugos ministerijos šaltinių, apskričių viršininkų administracijų, savivaldybių direktorių ir kitų institucijų, nurodė BNS.

Nauja vaistų siunta pasiekė Lietuvą

Pasak VRM pranešime cituojamo sveikatos apsaugos viceministro Artūro Skiko, nauja vaistų siunta, kuri patenkins esamą poreikį, jau pasiekė Lietuvą ir tik nuo vaistinių priklauso, kada prekyba jais bus atnaujinta.

Pranešime nurodoma esą antivirusinių vaistų pakankamai yra ir ligoninėse, joms medikamentai tiekiami pagal poreikį. Artimiausiu metu Lietuvą pasieks ir vakcina nuo šio A(H1N1) viruso, ja pirmiausia bus skiepijami į rizikos grupes patenkantys šalies gyventojai.

A.Skiko tikinimu, profilaktiškai vaistų nuo šio tipo gripo vartoti turėtų tik tie žmonės, kurių šeimoje jau yra sergančiųjų - visiems kitiems rekomenduojamos tradicinės profilaktikos ir apsaugos priemonės.

Sieks greitesnio receptų išdavimo

Antradienį posėdžiavusi ekstremalių situacijų komisija be kita ko nutarė imtis veiksmų, kad receptai gripui gydyti būtų išduodami sparčiau, o kai kuriose poliklinikose medikai jau dabar dirba ilgiau.

„Laikome pirštą ant pulso, renkame duomenis, tačiau tikimės, jog priemonių, kurių imamasi, pakaks, kad situacija neblogėtų“, - patikino ministras R. Palaitis. Kitas komisijos posėdis numatytas antradienį, gruodžio 1 dieną.

Apėmė daugiau nei pusę šalies

Antradienį popiet epidemiją paskelbus Kupiškio rajono ir Pagėgių savivaldybėse, gripo epidemija buvo apėmusi 38-ias šalies savivaldybes - tai daugiau nei pusė visų šalies savivaldybių. Iš viso Lietuvoje yra 60 savivaldybių.

Gripo epidemiją yra paskelbusios Vilniaus miesto, Kauno miesto ir rajono, Klaipėdos rajono, Šiaulių miesto, Panevėžio miesto, Marijampolės, Pagėgių, Alytaus miesto, Kaišiadorių rajono, Jonavos rajono, Kėdainių rajono, Kupiškio rajono, Prienų rajono, Raseinių rajono, Ukmergės rajono, Širvintų rajono, Švenčionių rajono, Trakų rajono, Elektrėnų, Visagino, Šalčininkų rajono, Utenos rajono, Ignalinos rajono, Molėtų rajono, Anykščių rajono, Zarasų rajono, Varėnos rajono, Druskininkų, Lazdijų rajono, Kazlų Rūdos, Vilkaviškio rajono, Pakruojo rajono, Joniškio rajono, Jurbarko rajono ir Telšių rajono savivaldybės.

Pernai sezoninio gripo epidemija buvo paskelbta tik vienoje savivaldybėje - Kauno miesto. Ankstesniais metais gripas apimdavo kur kas daugiau teritorijų. 2007-2008 m. sezonu gripo epidemija užregistruota 9 savivaldybėse, 2006-2007 m. - 27, o 2005-2006 m. - net 40 savivaldybių.

Kaip apsisaugoti nuo gripo?

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas yra paskelbęs patarimų, kaip reikia elgtis, norint apsisaugoti nuo gripo viruso.

Viena svarbiausių rekomendacijų - vengti artimo kontakto su sergančiais žmonėmis. Apskritai, gyventojams patariama laikytis didesnio nei 1 m atstumo vieniems nuo kitų. Taip pat rekomenduojama riboti asmeninių susitikimų skaičių, pirmenybę teikti bendravimui telefonu ir kitomis ryšio priemonėmis.

Čiaudint ir kosint primenama nepamiršti elementaraus etiketo - prisidengti burną, pavyzdžiui, vienkartine nosinaite.

Nusičiaudėjus ar nusikosėjus patariama plauti rankas su muilu ir vandeniu. Alkoholio turintys skysčiai taip pat gali būti naudojami. Rankas plauti rekomenduojama ne trumpiau kaip 15-20 sekundžių.

Šiuo metu rekomenduojama atsisakyti rengti masinius renginius ne tik toms savivaldybėms, kuriose paskelbta epidemija, bet ir kol kas epidemijos neapimtoms teritorijoms.

Kas būdinga pandeminiam gripo virusui?

Valstybinė pasirengimo gripo pandemijai programa skelbia, kad dažniausiai pandeminis gripo virusas atsiranda staiga, sergamumas per 2-3 savaites pasiekia aukščiausią lygį, suserga iki 50 procentų populiacijos (pagyvenusių ir kitų rizikos grupių asmenų - net 80 procentų). Dėl glaudžių tarptautinių ryšių ir išplėtoto transporto priemonių tinklo pandeminis gripo virusas greitai išplinta visame pasaulyje.

XX amžiuje buvo kilusios 3 pandemijos: 1918-1920 metais - ispaniškasis gripas (H1N1) (mirė daugiau kaip 20 mln. žmonių), 1957-1958 metais - Azijos gripas (H2N2) ir 1968-1969 metais - Honkongo gripas (H3N2).

Per gripo epidemijas mirtingumas didėja ir dėl gripo komplikacijų (dažniausiai plaučių uždegimas) ir paūmėjusių kitų lėtinių ligų. Per įprastinę gripo sezoninę epidemiją suserga 5-10 procentų gyventojų. Lietuvoje kasmet registruojama vidutiniškai 100 tūkst. gripo atvejų.


Šiame straipsnyje: gripo epidemijagripas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių