Kiek iš tiesų kiekvienas lietuvis kasmet sunaudoja plastikinių maišelių?

Nors Europos Komisija (EK) skelbia, kad vienas lietuvis per metus vidutiniškai sunaudoja 466 vienkartinius plastikinius maišelius, Lietuvos prekybos įmonių asociacijos vadovas Laurynas Vilimas sako, kad šis skaičius iš tikrųjų yra daugiau nei perpus mažesnis. Aplinkos ministerijos atstovė Jurgita Gaižiūnienė savo ruožtu priduria, kad, rudeniui artėjant, prekybos centruose turėtų pradėti rodyti vaizdo ir garso reklamų klipus, raginančius vienkartinių plastikinių maišelių naudoti mažiau.

„Bus pateikiama informacija, kuo tie maišeliai blogi, ir alternatyvos, ką būtų galima padaryti: rinktis daugkartinio naudojimo plastikinius maišelius ir nesirinkti tų plonų, kurie labiausiai kenkia aplinkai“, – sako J. Gaižiūnienė.

Plastikinis maišelis yra apie 500 metų

Europos Parlamentas (EP) antradienį galutinai apsisprendė dėl plastikinių maišelių ribojimo. EP įpareigojo Europos Sąjungos (ES) valstybes sumažinti lengvųjų plastiko maišelių naudojimą, nes jie teršia aplinką ir kenkia ekosistemoms.
LRT Radijo korespondentė Rūta Kupetytė, viešinti Briuselyje, pasakoja, kad vienas ES gyventojas per metus sunaudoja apie 200 plastikinių maišelių.

„Žinoma, tie skaičiai įvairiose šalyse gana stipriai skiriasi. Vienur jie gali siekti beveik 500, kitur – ir keturis vienetus, bet vidurkis ES – apie 200 maišelių vienam gyventojui“, – iš Briuselio praneša LRT Radijo žurnalistė.

Skaičiuojama, kad vienas plastikinis maišelis yra apie 500 metų, o tokių maišelių kasmet į aplinką išmetama apie 8 mlrd. Didžioji jų dalis patenka į jūras, o tada juos ima ryti žuvys, nes mano, kad tai – maistas.

„EP [...] leis šalims pasirinkti: nebeleisti prekybos centrams dalyti maišelių nemokamai (tai reikštų, kad pirkėjai už plonus maišelius, į kuriuos deda vaisius, saldainius, bandeles, turėtų susimokėti) arba padaryti taip, kad per ketverius metus vienam gyventojui tektų ne daugiau kaip 90 plonų maišelių, o per dešimtmetį – ne daugiau kaip 40“, – aiškina R. Kupetytė.

Jos teigimu, EK skelbia, kad vienas gyventojas Lietuvoje per metus sunaudoja 466 vienkartinius maišelius. Remiantis EK duomenimis, Lietuva su tokiomis šalimis, kaip Latvija, Estija, Lenkija, Portugalija, Slovakija, Slovėnija ir Vengrija, pagal sunaudojamų maišelių skaičių atsiduria sąrašo viršuje.

„Bet svarbu paminėti tai, kad Lietuvos prekybininkai su tokiu skaičiavimu nesutinka. [...] EK ir prekybininkų pateikiami skaičiai gana stipriai skiriasi“, – pažymi LRT Radijo žurnalistė.

Svarbu šviesti ir informuoti visuomenę

Lietuvos prekybos įmonių asociacijos vadovo Lauryno Vilimo teigimu, kai ES vertino Lietuvoje sunaudojamų plastikinių maišelių skaičių, kai kurios šalys nepateikė apskaitos, tarp jų – ir Lietuva.

„Kai ES įvardijo tuos skaičius ir tas šalis, [...] kurioms priskirta daugiau nei 460 maišelių, rėmėsi ne tų šalių skaičiais. Kai kurios šalys tiesiog neturėjo apskaitos. Lietuva yra viena iš šalių, kurios nepateikė tokių duomenų. Tokioms šalims tame tyrime buvo pritaikytas maksimalus maišelių skaičius“, – kalba LRT Radijo pašnekovas.

Pasak L. Vilimo, vėliau buvo preliminariai suskaičiuota, kiek Lietuvoje sunaudojama vienkartinių plastikinių maišelių. „Prekių maišelių vienam Lietuvos gyventojui vidutiniškai tenka apie 35, o tų vienkartinių, permatomų – apie 200“, – nurodo Lietuvos prekybos įmonių asociacijos vadovas.

Jo manymu, mažinti sunaudojamų plastikinių maišelių skaičių – ne tik prekybininkų atsakomybė, sąmoningi esą turi būti ir vartotojai.
„Mes darome viską, ką šiuo metu galime, pateikiame savo vartotojui begalę alternatyvų: popierines dėžes, parduodame daugkartinius maišelius, kurie, kai susidėvi, keičiami nemokamai. Yra įvairiausių popierinių, medžiaginių maišelių. Visų pirma, svarbu tai, kas tikrai akcentuojama visur, visose šalyse, – mūsų žmonių sąmoningumas“, – pabrėžia L. Vilimas.

Jam antrina Aplinkos ministerijos Atliekų prevencijos ir tvarkymo strategijos skyriaus vedėja Jurgita Gaižiūnienė.

„Iš tiesų šiuo atveju reikėtų pradėti nuo paties vartotojo, kuris ateina į parduotuvę ir renkasi prekes. Kalbant apie visų atliekų prevenciją, visuomenės švietimas ir informavimas yra pats svarbiausias aspektas. Šviesti ir informuoti visuomenę apie plastikinių maišelių poveikį aplinkai ketiname iš esmės“, – sako J. Gaižiūnienė. 

Anot jos, yra ketinimų, artėjant rudeniui, prekybos centrams pateikti vaizdo ir garso reklamų klipus, kurie ragintų plastikinių maišelių naudoti mažiau.

„Bus pateikiama informacija, kuo tie maišeliai blogi, ir alternatyvos, ką būtų galima padaryti: rinktis daugkartinio naudojimo plastikinius maišelius ir nesirinkti tų plonų, kurie labiausiai kenkia aplinkai“, – teigia Aplinkos ministerijos atstovė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ekologiskai nusiteikes

ekologiskai nusiteikes portretas
jo, straipsinis perrasytas nuo pradinio varianto, pasirodo snekam apie skaidrius maiselius i kuriuos dedame atskirus sveriamus produktus. Kazkokias pievas pliurpia apie varotoju svietima ir pan. Juk nera jokios alternatyvos siuo metu tiems maiseliams ir darzoves ir mesa ir t.t. viskas dedama i tuos maiselius ir varototjai cia ne prie ko. Juk nesinesi 10 pomidoru pazeres ant vezimelio dugno, arba zalios mesos gabalo ivynioto i permirkstanti popieriu ir panasiai. Vienitelis kelias kad maiseliai turetu buti greitai irantys. Priedo visas plastikas turi patekti i plastiko konteinerius. Visiska nesamane straipsinyje, kad puse maiseliu patenka i juras. Dauguma Europos saliu zmones skrupulingai rusiuoja siuksles ir plastikas yra perdirbamas, deginmas ir pan. Lietuvoj gal kiek prasciau ir sita kryptim reikia dirbti.

ekologui

ekologui portretas
Musu parduotuvese parduodami ekologiski maiseliai kurie labai greit suira. Mes i juos siuksles dedame. Labai gerai gaunasi. O siuksliu maisus jeigu pirkti, tai jie yra ne ekologiski. Taigi kuris labiau ekologiskas? Tamsta ar as? AS!

danijoj

danijoj portretas
PER METUS vienas zmogus sunaudoja tik 4 vienkartinius maiselius. Cai kazkur pasimeta informacija, statistika, skaiciavimai...BANANU KEKĘ DANAI DEDA I PORTFELĮ ? tik i popierini paketą??? kur cia melas? :)
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių