Lietuvoje lankysis Europos ombudsmenas

Su trijų dienų vizitu rytoj, spalio 1 d., į Lietuvą atvyksta Europos ombudsmenas profesorius Nikiforos Diamandouros. Tai jau antrasis šio aukšto Europos pareigūno vizitas į mūsų šalį.

Šio vizito tikslas - geriau informuoti Lietuvos gyventojus apie Europos ombudsmeno vaidmenį bei jų teisę kreiptis į Europos ombudsmeno biurą, kai susiduria su netinkamu ES institucijų viešuoju administravimu (pavyzdžiui, delsiama sumokėti ES projektų lėšas, neatsakoma į paklausimus ar bereikalingai vilkinama atsakyti, atsisakoma pateikti informaciją ar dokumentus, pažeidžiamos pagrindinės teisės ir pan.).

Vizito metu Europos ombudsmenas susitiks su Č. Juršėnu, teisingumo ministru Petru Baguška, Europos Komisijos atstovybės vadovu Kęstučiu Sadausku bei Europos Parlamento nare Laima Andrikiene. Taip pat numatytas susitikimas su Lietuvos advokatūros, nevyriausybinių organizacijų ir verslo, akademinės visuomenės atstovais.

Europos ombudsmeno institucija buvo įsteigta 1992 m. vadovaujantis Mastrichto sutartimi. Europos ombudsmeną skiria Europos Parlamentas Parlamento kadencijos laikotarpiui. Prof. N. Diamandouras, buvęs Graikijos nacionalinis ombudsmenas, Europos ombudsmeno pareigas eina nuo 2003 m. balandžio 1 d.

Pagrindinis Europos ombudsmeno uždavinys - tirti skundus dėl netinkamo administravimo Europos Sąjungos institucijose ir įstaigose. Šios institucijos tai - Europos Komisija, Europos Sąjungos Taryba ar Europos Parlamentas. Tačiau jo kompetencijai nepriklauso tirti skundus dėl Teisingumo Teismo, EB Pirmosios instancijos teismo bei Tarnautojų teismo, kai šie vykdo teismines funkcijas.

Pateikti ombudsmenui skundą turi teisę kiekvienas ES gyventojas, verslo įmonės, asociacijos bei kiti juridiniai asmenys, turintys valstybėje narėje registruotą būstinę. Per 2007 m. Europos ombudsmenas išnagrinėjo 3211 skundų ir atsakė į daugiau kaip 7000 prašymų suteikti informaciją. Nuo 2004 m. Europos ombudsmenas gavo 75 skundus iš Lietuvos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių