Lietuvoje lankysis Baltarusijos ginkluotės kontrolės inspektoriai

  • Teksto dydis:

Šią savaitę Jonavos rajone, Rukloje, dislokuotoje Lietuvos kariuomenės Mechanizuotoje pėstininkų brigadoje „Geležinis vilkas“ lankysis Baltarusijos kariuomenės ginkluotės kontrolės inspektoriai.

Nuo trečiadienio iki penktadienio Baltarusijos inspektoriai vertinamąjį dalinio vizitą atliks dvišalio Lietuvos ir Baltarusijos susitarimo pagrindu pagal 2011 metų Vienos dokumentą.

Lietuvos kariuomenės ginkluotės kontrolės inspektoriai Baltarusijoje lankėsi šių metų rugsėjo 23–25 dienomis, nurodo Krašto apsaugos ministerija.

Baltarusijos atstovams brigadoje „Geležinis vilkas“ bus suteikta informacija apie dalinio personalą, turimą ginkluotę ir techniką, taip pat galės ją apžiūrėti. Be to, inspektoriams bus sudaryta galimybė apsilankyti brigados padaliniuose.

Pagal Vienos dokumento nuostatas, Baltarusijos ginkluotės kontrolės inspektoriai po vertinamojo vizito Lietuvoje turės parengti ir išplatinti Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) šalims ataskaitą, kaip šalis vykdo reikalavimus tarptautinių sutarčių ginkluotės kontrolės srityje.

Lietuvos ir Baltarusijos dvišalis susitarimas „Dėl papildomų pasitikėjimą ir saugumą stiprinančių priemonių“ numato, kad abi šalys kasmet keisis papildoma karine informacija nustatytu formatu bei turės galimybę atlikti pasirinktinai vieno kaimyninės šalies karinio dalinio vertinamąjį vizitą.

2011 metų Vienos dokumentas įpareigoja valstybes kasmet pateikti informaciją apie savo karines pajėgas, gynybinių pajėgumų vystymo planus ir karinį biudžetą, iš anksto informuoti apie planuojamą karinę veiklą. Valstybės taip pat įsipareigoja priimti savo teritorijoje nustatytą kiekį kitų šalių karinių ekspertų inspekcijų ir vizitų į karinius dalinius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių