Lietuvoje bus pagerbiamos Medininkų žudynių aukos

  • Teksto dydis:

Lietuvoje šeštadienį ir sekmadienį bus minimas Medininkų tragedijos, kai prie sienos su Baltarusija buvo sušaudyti septyni Lietuvos pareigūnai, 25-osios metinės.

Šeštadienį Vilniaus evangelikų reformatų bažnyčioje vyks atminimo vakaras „Budėkime dėl santarvės ir taikos“, sekmadienio rytą už žuvusiuosius bus aukojamos mišios Vilniaus arkikatedroje bazilikoje.

Taip pat žudynių aukos bus tradiciškai pagerbtos Medininkų memoriale Vilniaus rajone, prie Medininkų pasienio posto.

Pasibaigus ceremonijai, prie memorialo bus duotas startas estafetiniam bėgimui „Medininkai–Vilnius“. Priešpiet pagerbimo ceremonija persikels į  Antakalnio kapines.

Seimo Parlamento galerijoje eksponuojama paroda, skirta Medininkų žudynėms atminti - ją galima apžiūrėti penktadieniais.

1991-ųjų liepos 31-osios naktį Medininkų pasienio kontrolės poste buvo šaltakraujiškai nužudyti septyni savo pareigas ėję Vidaus reikalų ministerijos Policijos departamento greitojo reagavimo rinktinės „Aras“ policininkai Mindaugas Balavakas ir Algimantas Juozakas, Policijos departamento Kelių policijos valdybos policininkai Juozas Janonis ir Algirdas Kazlauskas, Muitinės departamento Vilniaus muitinės inspektoriai Antanas Musteikis ir Stanislovas Orlavičius. Muitininkas Ričardas Rabavičius nuo šautinių žaizdų galvoje mirė ligoninėje rugpjūčio 2-ąją.

Vienintelio sunkiai sužeisto muitinės pareigūno Tomo Šerno gyvybę medikams pavyko išgelbėti.

Dėl žudynių nuteistas taip pat vienintelis asmuo - buvęs omonininkas Konstantinas Michailovas. Lietuvos apeliacinis teismas birželį patenkino prokurorų prašymą ir perkvalifikavo kaltinimus iš nužudymo į nusikaltimą žmoniškumui bei paliko galioti laisvės atėmimo bausmę iki gyvos galvos. Nuosprendis dar gali būti skundžiamas Aukščiausiajam teismui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Arietis 1991 07 31

Arietis 1991 07 31 portretas
Užuojauta žuvusių Medininkų poste giminėms ir artimiesiems.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių