Lietuvoje bus kuriamas uždaras valstybinis ryšių tinklas

Ministro pirmininko vadovaujama Nacionalinio saugumo komisija trečiadienį nusprendė kurti uždarą ryšių tinklą svarbiausioms valstybės institucijoms.

 „Net jeigu ir neturėtumėme interneto, net jeigu ir krizė, nukirto mums kabelius, likęs valstybės sektorius turi likti funkcionalus ir veikti. Šiais laikais be ryšių tu nieko nepadarysi“, – BNS sakė krašto apsaugos viceministras Edvinas Kerza po posėdžio Valstybės saugumo departamente.

Tinklo kūrimu rūpinsis Krašto apsaugos ministerija, šiemet konsolidavusi kibernetiniu saugumu besirūpinančias institucijas.

Pasak E. Kerzos, ministerija yra parengusi įstatymų projektus dėl tinklo kūrimo, Seimą jie turėtų pasiekti pavasario sesijoje.

Viceministras teigė, kad kuriamas tinklas apimtų ministerijų, savivaldybių,policijos komisariatų, sveikatos apsaugos įstaigų, Valstybinės mokesčių inspekcijos, „Sodros“ sistemas.

Pasak jo, kertinis valstybės tinklas kuriamas ne tik siekiant sustiprinti perduodamų duomenų saugumą, bet ir palengvinti darbą įstaigų vadovams, kurie šiuo metu savo institucijose patys yra atsakingi už kibernetinę saugą.

„Iš tikrųjų labai sudėtinga tikėtis, kad kiekvienoje įstaigoje atsirastų kibernetinio saugumo specialistų, kurie ir brangiai kainuoja, ir juos išlaikyti yra sunku, (...) todėl tuo užsiimant Krašto apsaugos ministerijai visa valstybė bus saugesnė ir nereikės išradinėti dviračio“, – sakė E. Kerza.

Nacionalinio saugumo komisijos posėdyje dalyvavo Vyriausybės, žvalgybos institucijų ir Prezidentūros atstovai.

Pasak viceministro, jiems taip pat buvo pristatyta kibernetinio saugumo situacija ir praėjusių metų grėsmės, taip pat duomenys apie kibernetinio šnipinėjimo intensyvėjimą. Anot jo, tai „akivaizdžiai sietina su Rusija“.

Vyriausybė pernai gruodį konstatavo, kad kai kurių Lietuvos institucijų naudojama rusiška „Kaspersky Lab“ programinė įranga kelia grėsmę šalies saugumui. Nerimas dėl šios įmonės produkcijos išaugo Jungtinėms Valstijoms pernai paskelbus, kad bendrovė gali bendradarbiauti su Rusijos žvalgyba. 

Šiuo metu visi „Kaspersky Lab“ programinę įrangą naudoję Lietuvos kritinių informacinių technologijų sistemų valdytojai jos atsisakė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jooo

Jooo portretas
Kam kurti jei jau sukurta,reikia lėšų nuplaukti
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių