Lietuvių įspūdžiai iš Egipto: įtampa jaučiama, bet gyventi galima

"Aš tikiuosi, jog žmonės nusiramins ir baigs protestuoti, o valdžia suorganizuos rinkimus, kad žmonės pasakytų savo nuomonę", – sakė Egipte gyvenanti Hajar. Kada šis noras išsipildys – nežinia. Kol kas Egiptas skendi kraujyje...

Bijo pavojaus

Egipto sostinėje Kaire gyvenanti Hajar pasakojo, kad kol kas su šeima leidžia dienas namuose, nes baiminasi neramumų.

"Mano vyras turi barzdą. Kitiems atrodo, kad jis islamistas radikalas, todėl jį paprasčiausiai gali nušauti. Žmonės pasakojo, jog tokių incidentų būta ne vieno", – kalbėjo Hajar.

Žuvusiųjų skaičius Egipte jau viršijo 750. Niekas neabejoja, kad skerdynių aukų bus gerokai daugiau.

Žudynės prasidėjo trečiadienį, kariuomenei nusprendus šturmuoti nuverstojo prezidento Mohamedo Morsi šalininkų stovyklas Kairo centre.

Armijai, regis, pavyko susidoroti su didžiąja dalimi protestuotojų. Hajar pasakojo, kad Kaire po trečiadienio smurto protrūkio padėtis stabilizavosi.

"Mes gyvename kiek toliau nuo įvykių epicentro. Pro langus matau, kad vyksta įprastas gyvenimas. Vaikai kieme žaidžia futbolą, nors, akivaizdu, gatvėse mažiau žmonių", – sakė Hajar.

Kurortuose dar ramu

Populiariame Egipto kurorte Hurgadoje gyvenanti Živilė "Kauno dienai" sakė, kad mieste tvyro ramybė, o turistai paniškai iš Egipto nebėga.

Visgi ji pridūrė, jog ir Hurgadoje būta incidentų.

"Iš esmės viskas čia buvo ramu, nors teko būti budresniems nei visuomet. Ir Hurgadoje įvyko susirėmimų tarp Musulmonų brolijos bei policijos. Nepaisydami to, turistai lepinasi saule ir jūra. Naktinis gyvenimas kiek aprimo, nes būta grasinimų, jog ketinama sprogdinti naktinius klubus, tačiau masiškai niekas iš kurorto nebėga. Žinoma, kelionės į Kairą ar kitus neramius Egipto miestus sustabdytos, tačiau turistai ir čia maloniai leidžia laiką. Nors saugumas buvo sustiprintas, komendanto valandos Hurgadoje neįvedė", – pasakojo Živilė.

Kelionių organizatoriai "TEZ Tour" ir "Novaturas" šeštadienį paskelbė, kad laikinai sustabdo keliones į Egiptą.

Užsienio reikalų ministerija (URM) praėjusią savaitę nurodė, kad į Egiptą be būtinybės keliauti nepataria.

Pasak "TEZ Tour" ir "Novaturo", keliautojai, kurie yra įsigiję kelionių paketus į Egiptą, turėtų atidžiai sekti kelionių organizatorių ir URM skelbiamą informaciją, kontaktuoti su savo kelionių agentūra.

Tiems, kurie jau yra Egipte, rekomenduojama būti budriems, palaikyti ryšį su kelionių organizatoriais, sekti vietos valdžios pranešimus, vengti masinio susibūrimo vietų. Taip pat nurodyta visą laiką su savimi turėti asmens dokumentą su nuotrauka.

URM taip pat patikslino, kad Egipte šiuo metu gali būti apie 200 lietuvių. Tačiau duomenų apie nukentėjusius Lietuvos piliečius nėra.

Suskilo į dvi dalis

Paklausta, kaip vertina M.Morsi nuvertimą ir chaosą Egipte, Hajar tvirtino, kad Egiptas tarsi pasidalijo į dvi dalis – vieni palaiko kariuomenę, tai daugiausia sekuliarūs visuomenės sluoksniai, kiti – Musulmonų broliją.

"Tie, kurie palaiko kariuomenę, teigia, kad atakuoja teroristai musulmonai. Tai sako visos žiniasklaidos priemonės, jos net ženkliukus pasikabino, jog "Egiptas kovoja su teroristais". Taip išeina, kad žmonės prieš kurį laiką rinko į valdžią teroristus ir net prezidentą teroristą?" – ironiškai kabėjo Hajar.

Pasak jos, dar valdant M.Morsi Egipto žiniasklaida vertė visas šalies bėdas Musulmonų brolijai.

"Žiniasklaida nuolatos kartojo, kad elektra dingo dėl vyriausybės kaltės, kad nėra dujų, vandens, degalų ir dėl visko kalta vyriausybė bei Musulmonų brolija. Staiga, nuvertus M.Morsi, visko atsirado – ir elektros, ir dujų, ir vandens", – prisiminė Hajar.

Paklausta, ko tikisi toliau, Hajar atsakė, jog geriausia būtų, kad žmonės nurimtų.

"Aš tikiuosi, jog žmonės nusiramins ir baigs protestuoti, o valdžia suorganizuos rinkimus, kad žmonės pasakytų savo nuomonę. Kito varianto nematau. Negi armija visą laiką liks valdžioje", – vylėsi moteris.

Tačiau Živilė teigė, kad, jos nuomone, pirmiausia Musulmonų brolijos nariai yra atsakingi už suirutę.

"Manau, kad Musulmonų brolijos šalininkai, bandydami įrodyti savo tiesas, elgiasi neteisingai. Nuvertė M.Morsi ir gyvenkime toliau. Kam lieti kraują?" – retoriškai klausė moteris.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ko mes

ko mes portretas
pergyvename? Jei kokiai ar kokiam lietuviui patinka ten sėdėti, tai tegu ir sėdi, bet prispaudus bėdai, gali neverkti. Būna, kad bėgdami paskui savo meiles lietuvaičiai rizikuoja sveikata, gyvybėmis ir net vaikais, bet juk tai jų reikalas.

gyvenu Egipte

gyvenu Egipte portretas
Saunuole Zivile,uz teisybe ir pries terorizma.

Jadzka

Jadzka portretas
kaifas laksto visi ir dročina, net nesinori namo
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių