Lietuvių atostogavimo ypatumai

Lietuviai dažniausiai atostogauja liepos ir rugpjūčio mėnesiais, o atostogas pradeda planuoti vos prieš mėnesį, rodo gyventojų ir įmonių vadovų apklausa. Tiesa, ne visi kelionių organizatoriai su tuo sutinka.

Kelionių organizatoriaus „Tez Tour“ užsakymu rinkos ir visuomenės nuomonės bendrovė „Baltijos tyrimai“ atliko 18 metų ir vyresnių Lietuvos gyventojų iš 100 šalies vietovių apklausą, kurioje dalyvavo 1020 šalies gyventojų bei buvo apklausti 395 įmonių vadovai ir specialistai.

Jos metu paaiškėjo, kad Lietuvos gyventojai dažniausiai atostogas pradeda planuoti likus vos mėnesiui iki jų pradžios. Tai daro net 17 proc. apklaustųjų, tuo tarpu 15 proc. tai daro prieš 2-5 mėnesius, o 10 proc. laukia paskutinės minutės kelionių pasiūlymų.

Anksčiau nei prieš pusę metų atostogas planuoja tik 8 proc. apklaustų šalies gyventojų.
Liepą ketina atostogauti 23 proc. apklaustųjų šalies gyventojų, rugpjūtį – 20 proc., tuo tarpu net 23 proc. apklaustųjų atostogauti išvis neketina per artimiausius 12 mėnesių.

Apklausa skelbia esą liepos ir rugpjūčio mėnesius atostogoms dažniau renkasi moterys, jaunesni gyventojai, labiau pasiturintys ir gyvenantys didmiestyje. Tuo tarpu atostogauti šiais mėnesiais neketina daugiau vyresnio nei 50 metų amžiaus gyventojai, mažiausiai uždirbantys, gyvenantys kaime ar mažuose miesteliuose.

Remiantis tyrimu, atostogauti liepą (29 proc.) ir rugpjūtį (30 proc.). yra linkę ir šalies įmonių vadovai bei specialistai, iš kurių atostogauti per artimiausius 12 mėn. neketina vos 3 proc. apklaustųjų.

Tarptautinio kelionių organizatoriaus „Tez Tour“ vadovo Martyno Laivio teigimu, lietuviai, rinkdamiesi laiką poilsiui, įsilieja į bendras kai kurių europiečių atostogų tendencijas – šie atostogoms pirmenybę teikia rugpjūčio mėnesiui, tačiau jų planavime ar pasiruošime, gerokai atsilieka.

„Atostogų suvokimas, jų kultūra ir pasiruošimas joms Europoje yra ganėtinai kitoks nei mūsų. Užsienyje yra nusistovėjusios tam tikros tradicijos, kaip tarkime atostogų planavimas metams į priekį, tiksliai žinant atostogų grafikus. Tuo tarpu Lietuvoje šių tradicijų iš viso kol kas nėra“, - sako M.Laivys.

Kiek kitokios nuomonės dėl lietuvių įpročius atostogauti laikosi kelionių organizatorės bendrovės „Septynios mylios“ direktorė Jolanta Grigaliūnienė. Ji tikina, kad tiek vasaros, tiek žiemos mėnesiais jos vadovaujamoje bendrovėje keliautojų srautas išlieka panašus.

„Daugiausia žmonės keliauja birželį, liepą, rugpjūtį bei gruodį, sausį, vasarį. Pastaraisiais mėnesiais dauguma žmonių važiuoja slidinėti“, - portalui sakė J.Grigaliūnienė.


Šiame straipsnyje: lietuviaiatostogosplanavimas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių