Lietuvis Strasbūre laimėjo bylą dėl barzdos kalėjime

  • Teksto dydis:

Lietuvis laimėjo bylą Europos Žmogaus Teisių Teisme dėl draudimo auginti barzdą kalėjime.

Skundą dėl Marijampolės pataisos namuose patirto „pažeminimo ir sielvarto“ gavę Strasbūro teisėjai paskelbė, kad Lietuva pažeidė 63 metų Utenos rajono gyventojo teises į privatumą.

„Teismas mano, jog Vyriausybė nepagrindė, kad absoliutus draudimas želdintis barzdą, nepriklausomai nuo jos higieninių, estetinių ar kitų charakteristikų, ir jokių išimčių nedarymas yra proporcingi“, – nurodė septynių teisėjų kolegija.

„Pareiškėjo byloje barzdų draudimas neatrodė taikomas kitokių tipų veido plaukams, tokiems kaip ūsai ar žandenos, taigi, kelia susirūpinimą dėl savivalės“, – rašoma teismo sprendime.

Strasbūro teismo neįtikino ir Lietuvos Vyriausybės argumentas, kad skundo autorius Rimantas Biržietis neaugino barzdos nei prieš patekdamas į kalėjimą, nei išėjęs iš jo.

Kalėjimų departamentas trečiadienį BNS informavo, kad higienos norma dėl barzdų draudimo įkalinimo įstaigose galiojo iki 2010 metų. Ji buvo patvirtinta 1999 metais.

Pagal ją, Kalėjimų departamentui pavaldžių laisvės atėmimo vietų įstaigų administracijų patvirtintose vidaus tvarkos taisyklėse buvo nustatyti įpareigojimai kalintiems asmenims būti švariems ir nusiskutusiems.

„Šiuo metu tokio draudimo laisvės atėmimo vietų įstaigose nėra“, – teigiama BNS perduotame komentare.

Bylos duomenimis, vyras skundėsi, kad barzdos skutimas dirgina jo odą dėl sveikatos problemų, tačiau medikai to nepatvirtino ir sakė, kad pagrindinė priežastis yra sulūžusi skutimosi mašinėlė.

Teismas atmetė vyro prašymą priteisti 10 tūkst. eurų neturtinės žalos atlyginimą – Strasbūro teisėjų teigimu, šiuo atveju pakanka paties pažeidimo konstatavimo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių