Lietuviams trūksta kompiuterinio raštingumo

  • Teksto dydis:

Didelė dalis suaugusiųjų Lietuvoje nesinaudoja skaitmeninėje erdvėje esančia informacija ir galimybėmis, parodė tyrimas, kurio rezultatai antradienį pristatyti Švietimo ir mokslo ministerijoje.

Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos (EBPO) rengiamas tyrimas Lietuvoje pirmą kartą vykdytas 2014-2015 metais, mūsų šalyje apklausta per 5 tūkst. suaugusiųjų iki 65 metų. Lietuvoje tyrimą vykdė bendrovė TNS. Iš viso tyrimas vykdytas 33-ose šalyse, apklausta daugiau nei 216 tūkst. asmenų.

Kaip per tyrimo pristatymą sakė švietimo ir mokslo ministrė Audronė Pitrėnienė, apklausa parodė, kad Lietuvoje suaugusiesiems būdingi aukštesni nei vidutiniai matematiniai gebėjimai ir raštingumo lygis, santykinai geresni – jaunų suaugusių lietuvių rezultatai.

„Tai iš tiesų švietimo kokybė mūsų šalyje nėra tokia prasta, kaip neretai bandoma teigti“, – sakė ministrė.

Tyrimo duomenis detalizavęs Kvalifikacijų ir profesinio mokymo plėtros centro atstovas Gintautas Bužinskas aiškino, kad 500 balų skalėje vertinant suaugusiųjų gebėjimus lietuvių skaitymo ir raštingumo įgūdžiai įvertinti 267 balais, tuo metu tyrime dalyvavusių EBPO šalių vidurkis siekia 268.

Matematiniai suaugusių lietuvių gebėjimai įvertinti 267 balais, tyrime dalyvavusių EBPO šalių vidurkis - 263. Tuo metu problemų sprendimas pasitelkiant technologijas Lietuvoje tarp suaugusiųjų įvertintas 258, o bendrai EBPO – 279 balais.

Suaugusiųjų, neturinčių jokios darbo kompiuteriu patirties arba elementarių darbo kompiuteriu įgūdžių, taip pat suaugusiųjų, pademonstravusių žemiausią įgūdžių lygį sprendžiant problemas technologijų pagalba, dalis Lietuvoje viršija tyrime dalyvavusių šalių vidurkį.

Pagal raštingumo ir matematinius gebėjimus Lietuvoje jauni (16-24 metų) suaugusieji lenkia EBPO vidurkį, tuo metu pagal gebėjimą spręsti problemas pasitelkiant technologijas nuo bendraamžių užsienyje atsilieka ir jauni lietuviai.

Pristatyme dalyvavusi Europos Komisijos Švietimo ir kultūros generalinis direktorato Profesinio mokymo, pameistrystės ir suaugusiųjų švietimo skyriaus vadovė Dana Carmen Bachmann (Dana Karmen Bechmen) žurnalistams sakė, kad palyginti su panašiomis šalimis, Lietuvoje suaugusiųjų kompiuterinio raštingumo lygis atrodo didelė problema.

„Šiaurės šalys, taip pat Estija, Slovakija atrodo gerai pagal visus parametrus, iš tiesų Lietuvoje ryški spraga yra gebėjimas spręsti problemas ir technologijų naudojimas tarp suaugusių. Ši spraga ar didesnė tarp vyresnių grupių“, – viešėdama Vilniuje sakė D.C.Bachmann.

Tyrimas vykdytas daugumoje EBPO šalių (28 iš 35), taip pat Kipre, Lietuvoje, Rusijoje ir dar keliose šalyse.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Cha

Cha portretas
Lietuviams ne kompiuterinio, o apskritai raštingumo kuo toliau, tuo labiau trūksta...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių