Lietuviai Valentino dieną mini įvairiai

Sekmadienį minima Šv. Valentino, kitaip – Įsimylėjėlių diena. Žmonės ją mini įvairiai: klijuojamos širdelės, dovanojami meilės laiškeliai, gėlės, šokoladas. LRT TELEVIZIJOS laidos „Labas rytas, Lietuva“ žurnalistai pasidomėjo, kaip šią šventę mini Vilniaus gatvių praeiviai.

Šventės ištakos siekia II mūsų eros amžių, kuomet gyveno Romos vyskupas šv. Valentinas. Imperatoriui Klaudijui II uždraudus jaunuolių vedybas, šv. Valentinas, matydamas jaunų žmonių skausmą, juos sutuokdavo slapčia. Imperatorius, išgirdęs apie tokį vyskupo elgesį, jį suėmė ir uždarė į kalėjimą, kur vasario 14-ąją Valentinas nubaustas mirtimi. Po kiek laiko Valentinas buvo paskelbtas šventuoju.

Lietuvoje šv. Valentino diena pradėta švęsti tik po nepriklausomybės atgavimo. Kai kurie kultūros istorikai ir etnografai mano, kad panaši šventė senovės lietuvių kultūroje buvo gegužės 13 – meilės deivės Mildos diena.

„Valentino diena turėtų būti ne šventė kokiai merginai, kai vaikinas neša dovanas ir panašiai. Tai turėtų būti šventė tarp abiejų žmonių ir abudu jie turėtų švęsti, vienas kitam teikti dovanas arba kartu kažką bendrai daryti“, – savo požiūrį į šventę išsakė gatvėje kalbintas vaikinas.

Tačiau tokios nuomonės laikosi ne visi. Kitas kalbintas vaikinas pasakojo, kokią staigmena ruošia merginai.

„Aš labai mėgstu daryti staigmenas. Turiu tokią staigmenėlę parengęs – rožę pririšiu prie baliono ir užkelsiu į trečią aukštą, kad pamatytų. Atsidarys langą ir paims ją“, – planą atskleidė pašnekovas.

Daugiau praeivių minčių apie šią dieną žiūrėkite LRT TELEVIZIJOS laidoje „Labas rytas, Lietuva“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Laura

Laura portretas
O mes visada švenčiam. Ir nereikia parduotuvinių niekučių. Vienais metais abu asidovanojom trumpą kelionę, kitais- gavau dovanų iš konkorėžių padarytą širdį, o ąš padovanojau šokoladinį tortą, bet visada abu sėdam prie stalo kartu su gea nuotaika ir neieškom kažkokių "kabliukų".

tikrai taip

tikrai taip portretas
Tai ne mūsų šventė nei pagal papročius nei pagal religiją. Tai iš tiesų tik Valentino vardadienis!

Kokia čia dirbtinė šventė?

Kokia čia dirbtinė šventė? portretas
Ką čia švęsti? Šventė tik maximoms ir kitiems prekybininkams pardavinėjant visokius širdelės formos šudelius...
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių