Lietuviai tikrins Baltarusijos karines pajėgas

Lietuvos ginkluotės inspektoriai lankysis Baltarusijoje. Ketvirtadienį Lydoje dislokuotoje 206-oje šturmo aviacijos bazėje jie atliks pirmąjį šiais metais vertinamąjį vizitą šioje kaimyninėje šalyje.

Vizitas rengiamas pagal 1999 m. Vienos dokumentą bei Lietuvos ir Baltarusijos 2001 m. pasirašytą dvišalį susitarimą dėl papildomų pasitikėjimą ir saugumą stiprinančių priemonių, pranešė Krašto apsaugos ministerija.

Vienos dokumentas įpareigoja Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijai (ESBO) priklausančias valstybes pateikti informaciją apie savo karines pajėgas, gynybinių pajėgumų vystymo planus ir karinį biudžetą, iš anksto informuoti apie planuojamą karinę veiklą. Valstybės įsipareigoja priimti savo teritorijoje nustatytą skaičių kitų šalių karinių ekspertų inspekcijų bei vizitų.

Vertinimo vizitų metu tikrinama šalių pateikta informacija apie karines pajėgas ir pagrindinių ginkluotės ir įrangos sistemų dislokavimo planus.

Šiemet Baltarusija atliko vieną inspekciją ir vieną vertinamąjį vizitą Lietuvoje. Inspekcijų, kurios taip pat vyksta pagal ESBO Vienos dokumentą, metu šalys turi teisę patikrinti, ar kitoje šiai organizacijai priklausančioje valstybės teritorijoje nėra vykdoma karinė veikla, apie kurią būtina pranešti iš anksto.

Lietuvos ginkluotės kontrolės inspektoriai šiais metais jau tikrino Vienos dokumento įsipareigojimų vykdymą Rusijoje, Gruzijoje ir Suomijoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių