Lietuviai – tarp mažiausiai aukojančių pasaulyje?

  • Teksto dydis:

Pasauliniame aukojimo indekse 2017 m. Lietuva nukrito per 13 pozicijų ir atsidūrė trečia nuo galo, aplenkdama tik Kiniją ir Jemeną.

Nors kaimynė Latvija taip pat nusileido 18 vietų žemiau, Estija stipriai išsiveržė į priekį ir, pakilusi per 18 pozicijų, šiemet užima 100-ąją reitingo vietą. Ar tai reiškia, kad pastaruosius kelerius metus gerėjant Lietuvos pozicijai bendroje indekso lentelėje mes staiga tapome mažiau dosnūs?

„Šių metų ženkliai pablogėjęs Lietuvos rezultatas mus nustebino, nes Aukok.lt portale ir toliau stebime pozityvias aukojimo tendencijas“, - komentuoja portalo įkūrėja Inga Langaitė.

Ne mažiau stebina ir tai, kad daugumos reitingo 20-tuke esančių Vakarų šalių rodikliai, lyginant su 5-ių metų vidurkiu, taip pat nukrito keletu procentų, o ryškiausias pakilimas matomas Afrikos žemyno valstybėse. Tuo tarpu bendra pinigus aukojusių žmonių dalis pasaulyje – mažiausia per pastaruosius 3-us metus.

„Kadangi tyrimas atliekamas apklausiant žmones, suprantame, kad rezultatą gali paveikti ne tik bendros aukojimo tendencijos, bet ir subjektyvūs faktoriai kaip visuomenės nuotaikos po tam tikrų svarbių įvykių“, – teigia I.Langaitė. Tyrimo autoriai – tarptautinė labdaros organizacija „Charities Aid Foundation“ – pastebi, kad rinkiminiais metais JAV indekas nukrito, o Urugvajaus – reikšmingai pakilo, nes apklausa atlikta po šalį supurčiusio žemės drebėjimo.

„Tyrėjai nedetalizuoja, kodėl Lietuvos reitingas krito taip ženkliai. Galime tik daryti prielaidą, kad įtakos turėjo bendra pasaulio tendencija ir rinkiminiai metai“, - sako Aukok.lt portalo įkūrėja.

Mianmaras, esantis pietryčių Azijoje, karaliauja pirmoje reitingo vietoje jau 4-ius metus iš eilės, aplenkdamas stipriausias pasaulio valstybes – G20 nares, kurių tik šešios pateko į aukojimo indekso dvidešimtuką. Tyrėjai pažymi, kad Mianmaras laikomas menkai išsivysčiusia, varginga, tačiau itin religiją praktikuojančia valstybe.

„Mianmaro pavyzdys griauna stereotipą, kad žmonių dosnumas priklauso nuo jų finansinės gerovės. Viskas, ko reikia – tai noro ir supratimo, kad reikia dalintis, juk kartais padėti nepažįstamajam nieko nekainuoja“, – pastebi I. Langaitė.

„CAF World Giving Index“ tyrimas atliekamas kasmet, 2017 m. jame dalyvavo 139 pasaulio valstybės. Tyrimo rezultatai apima tris rodiklius: pagalbą nepažįstamajam, aukojimą pinigais ir savanorystę. Susipažinti su tyrimo ataskaita galima čia: https://www.cafonline.org/


Šiame straipsnyje: aukaaukojimaspagalba žmonėms

NAUJAUSI KOMENTARAI

lietuvoje

lietuvoje portretas
nepasiturintis nepasiturinčiam aukoja, todėl ir aukos mažos.

Kaunas valdo

Kaunas valdo portretas
Is kur žmones aukos jai patiks vos turi ka valgyti

Vv

Vv portretas
Kai Vilkijos Iki mokinukai paprašė paaukoti, pasiūliau važiuoti prie seimo, tai pasakė, kad ten neleidžia.
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių