Lietuviai - tarp labiausiai girtaujančių pasaulyje

Lietuva dėl suvartojamo alkoholio kiekio patenka į aukščiausią rizikos grupę turinčių valstybių sąrašą. Per metus vienam žmogui tenka 14 litrų etilo alkoholio.

Alkoholinė psichozė - grėsmė kaimui

Pagal naujausius duomenis, alkoholio Europoje suvartojama daugiausiai. Didžioji suvartojamo alkoholio dalis tenka Rytų Europai. Lietuva kartu su Latvija, Estija, Ukraina ir Baltarusija dėl suvartojamo alkoholio priskiriamos aukščiausiai rizikos grupei - šiose šalyse etilo alkoholio suvartojamas vienam žmogui per metus siekia po keliolika litrų.

Remiantis Lietuvos Statistikos Departamento duomenimis, Lietuvoje alkoholio gamyba ir vartojimas auga. 2007 m. šalyje lyginant su 2006 m. alholinių gėrimų gamyba išaugo daugiau kaip penktadaliu.

Dėl didėjančio alkoholio vartojimo nuo 2006 m. iki 2007 m. 13 proc. padidėjo sergamumas alkoholine psichoze. Alkoholizmas labiau paplitęs yra kaimuose.

Valstybinio psichikos sveikatos centro duomenimis, psichozės gerokai dažniau diagnozuojamos kaimo gyventojams (100 tūkst. kaimo gyventojų teko 63 nauji alkoholinės psichozės atvejai, miesto – 33). 2007 m. pabaigoje alkoholine psichoze sirgo 3,7 tūkst. asmenų, o 100 tūkst. gyventojų teko 111 sergančiųjų. Palyginti su 2006 m., ligotumas alkoholine psichoze išaugo 13 procentų.

Alkoholio padariniai - 1741 mirtis

Statistikos departamento parengtais duomenimis, 2007 m. dėl alkoholio vartojimo mirė 1741 žmogus, o tai daugiau 257 žmonėmis daugiau nei 2006 metais.

Dažniausia šių mirčių priežastis buvo alkoholinė kepenų liga, atsitiktinis apsinuodijimas alkoholiu ir alkoholinė kardiomiopatija. 2007 m. vyrų mirtingumas dėl alkoholio vartojimo buvo 3,4 karto didesnis negu moterų.

Policijos departamento prie Vidaus reikalų ministerijos duomenimis, 2007 m. užregistruota 985 kelių eismo įvykiai dėl neblaivių asmenų kaltės, arba kas septintas užregistruotas įvykis. Juose žuvo 90, sužeisti 1408 žmonės. Palyginti su 2006 m., kelių eismo įvykių dėl neblaivių vairuotojų kaltės padaugėjo 28 (3,6 %).

Išeitis - socialinės akcijos?

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos duomenimis, 2007 m. pabaigoje savivaldybių vaiko teisių apsaugos tarnybų socialinės rizikos šeimų apskaitoje buvo įrašyta 7,3 tūkst. girtaujančių šeimų. Alkoholio vartojimas socialinės rizikos šeimose yra didelė problema, būtent tose šeimose nepilnamečiai asmenys alkoholio suvartoja daugiausiai.

Jo vartojimas vaikų akivaizdoje, pasitaiko tokių atvejų, kai tėvai vartoja jį kartu su vaikais, ugdo naująją kartą neparodydami alkoholio žalos vystymuisi, todėl šiose socialinėse grupėse sumažinti alkoholio vartojimą yra labai sunku.

Kauno medicinos universiteto atliktų tyrimų duomenimis, bent kartą per savaitę alaus išgeria apie 60 proc. Lietuvos vyrų ir 18,4 proc. moterų.

Alkoholio reklama daro labai didelę įtaką jo suvartojimui. Nauji stiprieji alkoholiniai gėrimai, sidrai, alkoholiniai kokteiliai reklaminiuose klipuose pateikiami kaip neatsiejama pasilinksminimų dalis. Tokie dalykai neturėtų būti toleruojami, todėl turi būti vykdoma daugiau socialinių akcijų, informuojančių apie alkoholio žalą organizmui ir visuomeniniams procesams.


Šiame straipsnyje: alkoholissuvartojimas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių