Lietuviai nežino apie Tūkstantmečio minėjimo renginius

Lietuvos gyventojams nepakanka informacijos apie Lietuvos tūkstantmečio minėjimo renginius. Tai parodė Lietuvos užsienio reikalų ministerijos užsakymu rugpjūčio 21 - rugsėjo 2 dienomis Visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų centro „Vilmorus" atliktas gyventojų nuomonės tyrimas. Panašios išvados padarytos ir po Lietuvos verslininkų apklausos.

Informacijos apie Lietuvos tūkstantmečio minėjimo renginius nepakanka arba jos iš viso negauna 73,6 proc. apklausos dalyvių. Net 89,8 proc. respondentų teigė iš viso nematę Lietuvos tūkstantmečio ženklo. Daugiau nei pusė apklaustųjų (52,4 proc.) iš viso nežinojo arba klaidingai nurodė, kada Lietuva švęs vardo paminėjimo tūkstantmetį.

Apklausos dalyviai nemano, kad Lietuvos tūkstantmečio vardo minėjimu turėtų užsiimti tik valstybės institucijos ar savivaldybės. Aktyviai galėtų prisidėti ir verslo atstovai, išleisdami produkcijos su tūkstantmečio simbolika. Tokią nuomonę išreiškė 83,1 proc. apklaustųjų. 93,1 proc. respondentų mano, kad spauda ir televizija turi platinti daugiau informacijos apie Lietuvos tūkstantmetį ir tai galbūt paskatintų kiekvieną prisidėti prie šios datos minėjimo.

Pagrindiniai šaltiniai, iš kurių Lietuvos gyventojai sužino apie Lietuvos tūkstantmetį, yra televizija (50,8 proc.), radijas (27,6 proc.) ir nacionalinė spauda (19,7 proc.). Iš interneto informacijos gauna 13,1 proc., iš regioninės spaudos - 4,6 proc. apklaustųjų.

Gyventojai taip pat nurodė, kad pasigenda įdomių faktų iš Lietuvos tūkstantmečio laikotarpio istorijos (46,3 proc.), informacijos apie renginius (36,6 proc.) ir istorinius faktus (35,5 proc.). 27,1 proc. respondentų trūksta informacijos apie garsius šio laikotarpio žmones.

Daiktų su Lietuvos tūkstantmečio simbolika sau ar užsienio svečiams pirktų  42,3 proc. apklaustųjų.

Tyrime dalyvavo 1002 Lietuvos gyventojai iš įvairių Lietuvos vietovių. Tyrimas vyko 21-ame mieste ir 63-juose kaimuose.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių