Lietuviai nelinkę ginti savo pažeistų teisių

  • Teksto dydis:

Lietuvos gyventojai nelinkę skųstis dėl pažeistų teisių, rodo nauja reprezentatyvi apklausa.

Spalį apklausus daugiau kaip tūkstantį šalies gyventojų, taip pat paaiškėjo, jog Lietuvoje labiausiai matoma asmenų su negalia ir pagyvenusių žmonių diskriminacija.

Iš visų apklaustųjų 19 proc. teigė, kad pastaraisiais metais jų atžvilgiu buvo pažeistos žmogaus teisės, tačiau dėl to kur nors kreipėsi tik 7 proc. respondentų.

Europos Parlamento Informacijos biuro Lietuvoje ketvirtadienį surengtoje diskusijoje Žmogaus teisių stebėjimo instituto teisininkas Karolis Liutkevičius sakė, kad pastarasis skaičius yra liūdinantis ir šiek tiek keliantis nerimą.

Matome didelį neaktyvumą, didelį pasyvumą ginant savo teises.

„Čia matome gana esminę problemą – lyginant su 2014 metais, ta situacija nežymiai pagerėjo, bet lyginant su prieš ketverius ar šešerius metus buvusia situacija, mes matome labai ryškų pablogėjimą. Matome didelį neaktyvumą, didelį pasyvumą ginant savo teises“, – sakė K.Liutkevičius.

2014 metais savo atžvilgiu žmogaus teisių pažeidimus fiksavo 18 proc. tuomet apklaustų gyventojų, o skundėsi 5 proc., tuo metu 2012 metais pažeidimus teigė patyrę 18 proc. respondentų ir tiek pat jų teigė kur nors dėl to kreipęsi.

Diskusijoje, skirtoje gruodžio 10 minimai Tarptautinei žmogaus teisių dienai, kalbėjęs K.Liutkevičius taip pat nurodė, kad, gyventojų manymu, labiausiai Lietuvoje diskriminuojami asmenys su psichine negalia (5,68 skalėje iki 10), pagyvenę asmenys (5,4) ir asmenys su fizine negalia (5,21). Iš respondentams pateiktų vertinti socialinių grupių ketvirtoje vietoje atsidūrė pabėgėliai – jų diskriminavimas įvertintas 5,02 skalėje iki 10.

„Šiuo atveju diskriminacijos matomumas neišvengiamai koreliuoja su realia diskriminacija (...), ta nuomonė kyla iš realių pavyzdžių, kuriuos respondentai mato realiam gyvenime“, – sakė Žmogaus teisių stebėjimo instituto atstovas.

Tyrimą vykdė Žmogaus teisių stebėjimo institutas ir bendrovė „Spinter tyrimai“, apklausa vykdyta spalio 18-26 dienomis, apklausti 1002 respondentai nuo 18 iki 75 metų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jonas Lietuvis

Jonas Lietuvis portretas
Šviežiai iškepti teisininkai , vietoj to kad uždarbiautų gindami žmonių teises , tuom įsitvirtindami teisinėje Lietuvos sistemoje, važiuoja bulvių skusti į Londoną. Tuo pasirūpino buvę ,- advokatūrai uždėję papildomus 1,5 metų mokslo kalimo reikalavimus ir sėkmingai besimaudą ES piniguos ir šiaip sumažintoje konkurencijoje. Kaip Persijos valdovas Kserksas buvo liepęs savo virėjui po pralaimejimo ,kiekvieną kartą pietaujant pasakyti - Kserksai -neužmiršk graikų, tai mes privalome neužmiršti visų šunsnukių, prikišusių purvinas rankas prie blogų ar beprasmių, visuomenei nenaudingų, įstatymų ir teisėkūros kūrimo, nes iš to prasideda visos mūsų bėdos.O mes naiviai tikimės kad maloniai atrodantis pažadukas bus dievobaimingas ir veiks visuomenės labui.Biblijoje parašyta kad naivuolius reikia auklėti su lazda, kitaip jų vaikai badaus...

Alvydas

Alvydas portretas
tai - pragaro kelias, reikalaujantis didelių sąnaudų tiek lėšų, tiek laiko, tiek žinių prasme. Kaltininkas visada turtingesnis arba jis - biudžetinė įstaiga. Biurokratijos tinklai beveik visur, gal skiriasi rašto tankiu. Viskas susukta į terminus, kol vieno kažinko-tai teismai nenutarė - kito klausimo niekas nesiima spręsti. Kiek žinau neturtinėms byloms terminas 1 metai - tai pasišaipymas is mūsų pačių, ir mūsų teisių. Kiek šuo belotų - karavanas eina.

monnez

monnez portretas
labas Gauti paskolą, kuri leis jums įveikti skurdą. El. paštas: sylviane.harry@hotmail.com Sveiki, mano vardas yra MONNEZ, sukčiavimo auka suklastotų skolintojų rankose. Aš neteko apie 45.000,00 LT nes man reikia didelį kapitalą 200,000.00 LT Aš beveik mirė, aš neturėjo kur eiti. mano verslas buvo sunaikinta, ir šiame procese aš praradau savo sūnų. Aš negalėjo pakęsti tokio nepasikartotų. 2016 kovo mėn sutikau draugą, kuris supažindino mane su gera motina, SYLVIANE HARRY, kad galiausiai padėjo man užtikrinti paskolą bendrovė. gera mama aš noriu pasinaudoti šia galimybe ir padėkoti jums, ir gali Dievas toliau laimina Jus. Aš taip pat norėčiau pasinaudoti šia galimybe patarti kolegos lietuviškai, kad yra daug sukčiai iš ten, todėl, jei jums reikia paskolą ir nori užsitikrinti paskolą greitai, uržegitruokite tik ponia Olivia Danieliaus elektroniniu paštu: (sylviane.harry@hotmail.com ). Jūs taip pat galite susisiekti su manimi per šį laišką: El. paštas: sylviane.harry@h
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių