Lietuviai naudojasi proga užsidirbti iš šernų gaišenų

  • Teksto dydis:

Šią savaitę Nacionaliniame maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institute iš pateiktų tirti 35 šernų mėginių, 15 nustatytas afrikinis kiaulių maras (AKM), 11 mėginių dar tiriama.

14 šernų gaišenų rasta Vandžiogalos seniūnijos (Kauno r.) miškuose, viena – Anykščių seniūnijos teritorijoje. Vien tik iš Bitvano miško (Kauno r.) šią savaitę atvežti ištirti 25 šernų gaišenų mėginiai.

Šios seniūnijos įtrauktos į AKM užkrėstą zoną, jose nuolat vykdoma stebėsenos programa – kiekvieną savaitę apžiūrimos vietovės, ieškoma nugaišusių šernų, gaišenos surenkamos ir sunaikinamos.

„Džiugina, kad pradėjus mokėti išmokas už rastas šernų gaišenas, gyventojai tapo aktyvesni, vis dažniau sulaukiame jų pagalbos. Apie Vandžiogalos miškuose rastą nugaišusią laukinių gyvulių šeimą - 3 didelius šernus ir 4 mažus šerniukus telefonu pranešė asmenys, kurie savanoriškai padėjo ir surinkti gyvūnus. Nuo šių metų pradžios teritorinėms VMVT pranešta apie 204 šernų gaišenas, kai per visus praėjusius metus jų buvo surinkta 195“, – komentuoja VMVT Skubios veiklos skyriaus vedėjas Paulius Bušauskas.

Lietuvoje nuo šių metų pradžios užregistruotos 63 vietos, kuriose rasta ar sumedžiota 100 AKM sergančių šernų (19 sumedžiota, 81 rastas nugaišęs).

VMVT primena, kad apie surastus nugaišusius laukinius gyvūnus galima pranešti visą parą veikiančiu nemokamu telefono numeriu 8 800 40 403.

AKM laukinėje faunoje šiemet nustatytas: Estijoje – 421, Latvijoje – 288, Lenkijoje – 9 vietose.



NAUJAUSI KOMENTARAI

nu

nu portretas
ir vėl apie nesąmones ?Ar nebėra apie ką bekalbėti,apie ką berašyti.Gaila ...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių