Lietuviai dosnūs tik per vienkartines akcijas

Per akcijas Lietuvos gyventojai noriai aukoja nukentėjusiems nuo stichinių nelaimių, politinių suiručių ar karinių konfliktų.

Tačiau nuolatinei pagalbai vargstantiems savo šalyje, pasak paramos organizatorių, neretai pritrūksta dėmesio, praneša LTV „Šiandien“.

Artėjant Kalėdoms lyg iš gausybės rago pasipila įvairiausia parama ir gerumo akcijos. Šilta sriuba pamaitinami seneliai, rengiami nemokami koncertai ir spektakliai neįgaliesiems ir socialiai remtiniems vaikams, renkami pinigai skurstantiesiems.

Pasak paramos organizatorių, tautiečiai jautresni artimiausių kaimynų bėdoms ir panašaus likimo žmonėms, nukentėjusiems nuo stichinių nelaimių, politinių suiručių ar karinių konfliktų.

„Didžiausia suma buvo milijonas. Tai buvo cunamiui, po to Švėkšna – 600 tūkst., Gruzija – 400 tūkstančių. Kalbant apie Vidurio Europos potvynį, tai palyginti labai mažai surinkom – apie 12 tūkstančių. Iškart po to buvo Kinija, kur praktiškai vienas kitas aukojo ir tai faktiškai kinai, kurie gyvena Lietuvoje“, – sako Dalia Reklaitienė, Raudonojo kryžiaus humanitarinės pagalbos koordinatorė.

Organizatoriai pastebi, kad vienkartinių akcijų metu lietuviai esą nemažiau dosnūs nei vakariečiai. Tuo metu ieškant lėšų nuolatiniams projektams atjautos neretai pristinga.
„Visuomenėje tokių senų tradicijų nėra, nors, aišku, ir sunkiausiais metais lietuviai padėdavo vienas kitam. Tačiau dabar komercinėje visuomenėje kartais reikia truputėlį stumtelti“, – sako Roma Baranauskienė, „Šiltų širdžių“ klubo prezidentė.

Vaikų švietimo, kultūros bei sveikatingumo projektus organizuojančios įstaigos vadovė sako, kad dalis projektams reikalingų pinigų surenkama akcijų metu, kitiems prireikia individualaus dėmesio.

„Rašome projektus, kviečiame savo draugus, pažįstamus prisijungti. Pradžioje prisijungė kelios draugės einant pas vaikus prieš šventes, o po to visa tai peraugo į didžiulę veiklą“, – pasakoja R. Baranauskienė.

Mokesčių inspekcijos duomenimis, Lietuvoje įregistruota per tūkstantį labdaros ir paramos fondų, be to, teisę teikti paramą turi verslo struktūros ir fiziniai asmenys. Praėjusiais metais paramos gavėjams buvo pervesta per 300 mln. litų paramos.


Šiame straipsnyje: akcijaparamaGruzija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių