Lietuvai piešiamas niūrus scenarijus

Lietuvos artimiausius dvejus metus laukia ypač sunkūs laikai. Europos Komisija prognozuoja, kad 2010-aisiais mūsų šalis liks vienintele Europos valstybe, kuriai grės ne tik augimo sulėtėjimas, bet ir ekonomikos smukimas žemiau nulinės ribos.

Finansų krizės poveikis

Taip teigiama Europos Komisijos (EK) paskelbtose tradicinėse rudens ekonomikos prognozėse. Dokumente apžvelgiama visų 27 ES šalių ekonomikos būklė ir įvertinamos tendencijos, pranešė LTV naujienų tarnyba.

Prognozėse teigiama, jog visos bendrijos ūkio augimas šiais metais, palyginti su praėjusiais, sumažės dvigubai, tačiau sunkiausi bus 2009-ieji, kai ekonomikos augimas sulėtės iki vos 0,2 proc.

„Praėjusių metų rodiklius lyginant su 2009 m. prognoze, ypač aiškus augimo sumažėjimas juntamas Airijoje ir Baltijos šalyse. Kitose šalyse, tokiose kaip Jungtinė Karalystė, Ispanija, Slovėnija, Nyderlandai ir Suomija, ekonomikos sulėtėjimas irgi juntamas. Vidutiniškai Eurozonos šalyse augimas sulėtės nuo beveik 3 proc. pernai iki vos 0,1 proc. kitąmet, o visų 27 šalių augimo vidurkis kris iki 0,2 proc. Kitais metais bus pasiektas dugnas, o 2010-aisiais prasidės lėtas atsigavimas“, – aiškina ES ekonomikos ir pinigų politikos komisaras Joaquinas Almunia.

Kaip rimčiausia tokių įvykių priežastis įvardijama pasaulinė finansų krizė, jau paveikusi bei dar paveiksianti daugelį ekonominių procesų.

Lietuvos nuosmukio priežastys

EK ataskaitoje nurodoma, jog Lietuvos ekonomikos augimas nuo pernykščių beveik 9 proc. šiemet smuks žemiau 4 proc., kitais metais visiškai sustos, o 2010-aisiais, kai visos kitos šalys jau kops į viršų, jis bus minus 1 proc.

Svarbiausia Lietuvos nuosmukio priežastis esą bus vidaus vartojimo sumažėjimas, sąlygotas išorės veiksnių, bet taip pat ir Vyriausybės politikos: pastebimo algų didinimo valstybinio sektoriaus darbuotojams, tiesioginių mokesčių sumažinimo ir socialinių įsipareigojimų. Lietuvos biudžeto deficitas dėl šių priežasčių, prognozuojama, viršys ES rekomenduojamą 3 proc. ribą.

Augimą, anot EK, labai numuš ir sporgęs nekilnojamojo turto burbulas: investicijos į gyvenamųjų namų statybą smarkiai mažėja ir toliau mažės.

Energetikos kainų šokas

Skirtingai nuo Baltijos kaimynių, Lietuvos laukia dar vienas išmėginimas: energetikos kainų šokas uždarius Ignalinos atominę jėgainę.

Prognozuojama, kad infliacija Lietuvoje kitais metais nuo dabartinių 12 proc. sumažės iki 7 proc., tačiau 2010-aisiais išliks ties 7,5 proc. riba.

Tai būtų aukščiausia inflaicija visoje ES. Latvijoje ji neturėtų siekti 5 proc., Estijoje - maždaug 3 proc.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių