Lietuva - viena korumpuočiausių ES naujokių

Nepaisant garsiai deklaruojamos sėkmingos kovos su korupcija Lietuvoje, šalis išlieka viena korumpuočiausių tarp postkomunistinių ES naujokių.

„Transparency International" Lietuvos skyriaus antradienį paskelbtais duomenimis, lyginant su praėjusiais metais, mūsų  šalyje korupcijos suvokimo indeksas sumažėjo 0,2 balo ir siekia 4,6.

Korupcijos suvokimo vertinimo skalėje 0 reiškia „labai korumpuotą valstybę", o 10 - „labai skaidrią valstybę". Taigi, Lietuva neperžengia 5 balų ribos, skiriančios skaidrias nuo labai korumpuotų valstybių.

Pagal 4,6 balų rodiklį Lietuva tarp 180 pasaulio šalių užima 58 vietą.

Tarp ES pokomunistinių naujokių, Lietuva kartu su Lenkija yra labiausiai korumpuotos. Tarp ES naujokių skaidriausios yra Slovėnija (6,7 balo), Estija (6,6 balo) ir Čekija (5,2 balo). Už Lietuvą skaidresnės yra ir Estija (6,6 balo). Mažiau korumpuota yra ir kaimyninė  Latvija (5 balai).

Tarp 30 Europos Sąjungos ir kitų Vakarų Europos valstybių Lietuva kartu su Lenkija dalijasi 27-28 vieta. Estijai tenka 16 vieta, Latvija su Slovakija dalinasi 23-24 vietas. 

Skaidriausios valstybės, pagal korupcijos suvokimo indeksą, yra Danija ir Švedija - 9,3, nedaug atsilieka Suomija ir Šveicarija - 9. Mažiausiai skaidri - Bulgarija (3,6).

Daugiau apie tai skaitykite dienraščio trečiadienio numeryje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių