Lietuva turės modernias radarų sistemas

  • Teksto dydis:

Šilutės ir Prienų rajonuose baigtas pirmasis karinių radarų atnaujinimo etapas – pradėtos diegti modernios radarų sistemos.

Sistemos diegiamos Lietuvos karinių oro pajėgų radiolokacinių postų teritorijose Degučiuose, Šilutės rajone, ir Antaveršyje, Prienų rajone, jos vėliau bus dar testuojamos, pranešė Krašto apsaugos ministerija (KAM).

Nauja radiolokacinių postų infrastruktūra ir joje diegiama įranga yra didžiausias iki šiol Lietuvos indėlis, plėtojant tiek nacionalinius, tiek NATO kolektyvinės gynybos pajėgumus.

Šis ilgalaikis strateginis projektas padės sustiprinti vieningą nacionalinę oro erdvės stebėjimo ir kontrolės sistemą, kuri yra NATO vieningos oro erdvės ir priešraketinės gynybos sistemos dalis.

Planuojama, kad šie Lietuvos oro erdvės stebėjimui ir gynybai svarbūs radiolokaciniai postai visišką operacinį pajėgumą pasieks iki 2019 metų.

Pasak laikinojo krašto apsaugos ministro Juozo Oleko, įdiegus visas sistemas, šie kariniai radarai taps vieni moderniausių regione.

„Šis ilgalaikis strateginis projektas padės sustiprinti vieningą nacionalinę oro erdvės stebėjimo ir kontrolės sistemą, kuri yra NATO vieningos oro erdvės ir priešraketinės gynybos sistemos dalis“, – pranešime spaudai cituojamas J.Olekas, antradienį apsilankęs Degučių kaime Šilutės rajone.

Atnaujintų radiolokacinių postų teikiama radiolokacinė informacija užtikrins nepertraukiamą oro erdvės stebėjimą ir kontrolę, reagavimą į galimus oro erdvės pažeidimus, perspėjimą apie grėsmes.

Su naujais radarais Lietuva taip pat užtikrins geresnį oro erdvės stebėjimą, kurį privalo garantuoti kaip NATO oro policijos misijos priimančioji šalis. Radiolokatorių informacija pagerins sąlygas sąjungininkų karo aviacijai veikti, paieškos ir gelbėjimo operacijoms vykdyti.

Be minėtų radiolokacinių postų Lietuvos kariuomenė atnaujina dar vieną – Ceikiškių kaime, Ignalinos rajone. Pastarojo posto statybos darbus planuojama pradėti kitąmet. Atnaujinant postų infrastruktūrą statomi nauji statiniai, bus įdiegtos naujos ryšių sistemos ir įrengti nauji NATO šalies gamintojo tolimojo siekio radarai, pakeisiantys iki šiol turimus Rusijoje pagamintus radarus.

Projektas vykdomas nuo 2007 metų, radarų pirkimų procedūras atliko KAM įgaliota NATO ryšių ir informacijos agentūra ir NATO paramos agentūra. Numatoma viso projekto vertė – apie 60 mln. eurų.

Veiksmingos oro erdvės stebėjimo ir kontrolės sistemos užtikrinimas yra esminis Lietuvos nacionalinio saugumo ir NATO sutarties įgyvendinimas.


Šiame straipsnyje: radaraiOro pajėgoskariuomenė

NAUJAUSI KOMENTARAI

VK

VK portretas
Na jo ,kai visame pasaulyje modernios valstybės ginkluotos raketomis,bepiločiais dronais,lazereis pas mus vis gynyba orentuota į antrojo pasaulinio karo strategijas .Klausimas Baltarusija Kinijos pagalba turi mobiliuosius raketinius įrenginius Polonez kurių raketos su kovine galvute sverenčia 500kg skrieja 500km įdomu ką Lietuvos kariuomenė priešpastatytų atlekenčioms šitoms raketoms dirižablius ar aitvarus? Niekas neatsako tai pats atsakysiu : batalionus šauktinių apginkluotus pletnėmis( kas nežino reikšmės paiaškinu -šiūpėlės formos įnagis, skirtas musėms žudyti) .Beje idėją apginkluoti Lietuvos armiją pletnėmis ir konkursą įsigyti paauksuotoms pletnėms jau šendien bandysiu užpatentuoti,nes ką bepirktų armija viskas virsta auksu....

Anonimas

Anonimas portretas
Rusai kepurem uzmetys radarus ar patiem nejuokinga i zmoniu gyvenima ziurekit geriau
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių