Lietuva tirs, ar jautienoje nėra arklienos priemaišų

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba atliks DNR tyrimus, aiškindamasi ar Lietuvoje pardavinėjamoje jautienoje nėra arklienos priemaišų. Tačiau, pasak tarnybos Veterinarijos skyriaus vedėjo pavaduotojo Gintauto Čereškos, tikimybė mėsoje rasti arklienos priemaišų labai nedidelė.

Ketvirtadienį Europos Komisija nusprendė, kad visos Europos Sąjungos narės turi patikrinti rinkoje esančius jautienos produktus ir pateikti išvadas dėl galimų arklienos priemaišų.

„Šiandien svarstėme komisijos dokumentus. Pritarėme, kad atliksime tyrimus - iš viso 50 produktų mėginius patikrinsime“, - BNS sakė G.Čereška. Pasak jo, tyrimai atlikti bus per 3 mėnesius, o pusę išlaidų dengs EK.

Anot G.Čereškos, bus tiriami jautienos pusgaminiai ir malta mėsa.

„Tirsime rinkoje esančius pusfabrikačius, maltą mėsą, nes juos sunkiau atpažinti, ar ten jautiena, ar ne. Tuos produktus, kurių plika akimi negalime atpažinti, kad ten ne jautiena“, - sakė tarnybos atstovas.

Tačiau, pasak jo, tikimybė, kad Lietuvoje esančioje jautienoje būtų arklienos priemaišų - menka.

„Labai maža tikimybė, bet atliksime tuos tyrimus. (...) Šiaip dabar turime 1 arklių skerdyklą Lietuvoje, kurioje per mėnesį 160 arklių paskerdžia ir mėsą išsiunčia į Italiją. Arkliena pas mus niekas nesidomi ir neperka“, - teigė G.Čereška. Pasak jo, 97,5 proc. šalyje suvartojamos jautienos užaugina Lietuvos gamintojai, todėl tikimybė atsivežti mėsą su priemaišomis iš užsienio taip pat nedidelė.

G.Čereška tikino, kad Maisto ir veterinarijos tarnyba atlieka visų į Lietuvą įvežamų jautienos pusfabrikačių patikrą ir joje arklienos pėdsakų taip pat nerasta.

Vasarį Europos Sąjungoje kilo skandalas, kai keliose šalyse jautienos produktuose aptikta arklienos priemaišų.

Švedijos maisto pramonės milžinė „Findus“ išėmė iš prekybos Prancūzijoje ir Švedijoje įvairius šaldytus maisto produktus, o ketvirtadienį - šaldytą lazaniją su jautiena iš parduotuvių Didžiojoje Britanijoje, kai buvo nustatyta, jog tuose gaminiuose iki 100 proc. mėsos sudaro arkliena. Artklienos jautienos produktuose aptikta ir Vokietijoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Sūduvis

Sūduvis portretas
Net nėra ir abejonių, kad šveitėme arklieną. Nes išmesti pasaulyje netinkami produktai patenka į Lietuvos rinką.

kumeliukas

kumeliukas portretas
Labai nustebciau jei lietuvis vietoje vienos meses nekistu kita daug prastesne.Svarbiausia pelnas o sazine kazkur nebespeja.

...

... portretas
Arkliena tai ne suniena kas cia tokio kam ta panika
VISI KOMENTARAI 12

Galerijos

Daugiau straipsnių