Lietuva statys naują kalėjimą

  • Teksto dydis:

Naujas Šiaulių tardymo izoliatoriaus pastatas turėtų būtų pastatytas po dvejų metų. Statybos vietą penktadienį aplankė teisingumo ministras Juozas Bernatonis.

Kaip Teisingumo ministerija pažymi pranešime, tai bus pirmoji per visą Lietuvos nepriklausomybės laikotarpį pastatyta įkalinimo įstaiga. Pasak J.Bernatonio, Lietuva privalo kuo greičiau atnaujinti pataisos įstaigas.

„Lietuvoje veikiančios pataisos įstaigos buvo pastatytos Rusijos caro arba sovietų valdymo metais, jų būklė neatitinka europinių reikalavimų. Nuteistieji neretai skundžiasi dėl prastų kalinimo sąlygos Lietuvos teismams, o kai kurie skundai pasiekia ir Europos žmogaus teisių teismą. Tam tikrais atvejais teismai kaliniams priteisia dideles kompensacijas, kurios išmokamos iš Lietuvos biudžeto“, – sako J.Bernatonis. 

Naujasis izoliatorius bus statomas Malavėniukų kaime, pasak TM, čia jau greitai bus galima lieti pamatus moderniausiai įkalinimo įstaigai Lietuvoje. „Pernai parengtas naujojo izoliatoriaus projektas, pasirašytos darbų rangos sutartys. Jei taip nuosekliai dirbsime ir toliau, po dviejų metų turėsime pirmąją nepriklausomoje Lietuvoje statytą įkalinimo įstaigą“ – sako teisingumo ministras.

Pasak pranešimo, sklype jau dirba ekskavatoriai, darbininkai pradėjo naujojo tardymo izoliatoriaus aptvėrimo statybas. Pernai prieš pat šventes pasirašyta rangos sutartis ir dėl inžinerinių tinklų tiesimo. Jau šiemet ekspertai įvertins pagrindinį techninį projektą ir jau bus galima ieškoti statybų rangovo.

Ministerija pažymi, kad senasis Šiaulių tardymo izoliatorius negali suteikti normalių, žmogiškų sąlygų suimtiesiems ir įstaigos darbuotojams, o nuolat remontuoti šimtametį pastatą ekonomiškai nenaudinga.

„Noriu pasidžiaugti, kad Šiauliai taps pirmuoju miestu Lietuvoje, kur veiks moderni įkalinimo įstaiga. Dėl sklypo Šiaulių apylinkėse paieškų problemų nekilo. Tik reikėjo ištirti, ar vieta tinkama dėl sanitarinės zonos, nes izoliatorius įsikurs visai šalia buvusio Kairių sąvartyno“ – sako kartu su ministru būsimo izoliatoriaus vietoje apsilankęs Šiaulių miesto vicemeras Domas Griškevičius.

Naujasis, 600 vietų tardymo izoliatorius yra statomas pagal Vyriausybės patvirtintą Laisvės atėmimo vietų modernizavimo programą. Naujosios laisvės atėmimo įstaigos, kurioje numatyta 600 vietų, statybos turėtų būti baigtos 2018 metų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Reikėtų

Reikėtų portretas
pradėti investuoti į vaikų užimtumą, nuo sporto įstaigų (ir pan.)statybų, tada gal bus mažiau nusikaltėlių ir nereikės naujo kalėjimo.

savas

savas portretas
rupinasi zuliku gerove kadangi pries europa geda o apie savo baudziauninku dalia europai tai nesako

varna

varna portretas
ne naujus kalėjimus statyti, bet rūpintis žmonėmis, o netik savo turtus gausinti, jų niekada tiem valdžiagyviam neužteks.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių