Lietuva į Graikiją siųs 25 teisėsaugos pareigūnus

  • Teksto dydis:

Lietuva planuoja į Graikiją siųsti iki 25 teisėsaugos pareigūnų, siekiant užtikrinti Europos Sąjungos ir Turkijos susitarimo dėl migrantų grąžinimo vykdymą, pirmadienį pranešė Vidaus reikalų ministerija (VRM).

Anot VRM, į Graikiją planuojami siųsti pasieniečius, policininkus ir pareigūnus iš Viešojo saugumo tarnybos.

Pasak vidaus reikalų viceministro Artūro Norkevičiaus, į Graikiją planuojama siųsti iki 10 policininkų ir Viešojo saugumo tarnybos pareigūnų bei iki penkių pasieniečių.

„Įvertinome gautą prašymą iš institucijų, pažiūrėjome, ką galime kaip valstybė, kokias turime kompetencijas, todėl ir nusprendėme skirti tokius pareigūnus“, – BNS sakė viceministras.

Jo teigimu, dešimt Lietuvos policininkų į Graikiją turėtų būti perkelti iš Slovėnijos, kurie šiuo patruliuoja kartu su tos šalies pareigūnais, padedančiais suvaldyti migrantų srautą.

Pagal sekmadienį įsigaliojusi susitarimą, visi migrantai, atvyksiantys į Graikiją iš Turkijos, turės būti išsiųsti atgal. Europos Sąjunga priims po vieną sirą pabėgėlį iš stovyklų Turkijos teritorijoje už kiekvieną sirą, grąžinamą į Turkiją iš Graikijos. Šitaip siekiama atgrasyti žmones nuo rizikavimo savo gyvybėmis, kai jie perpildytais laiveliais mėgina pasiekti graikų salas, sumokėję už tokią kelionę žmonių kontrabandininkams.

Siekiant įgyvendinti susitarimą, yra numatytos priemonės, kurias turi įgyvendinti Graikija ir ES valstybės narės bei ES agentūros. Esminė sąlyga šiuo metu yra valstybių narių ekspertinės ir techninės pagalbos sutelkimas, teigia VRM. Sienų apsaugos agentūra „Frontex“ ir Europos prieglobsčio paramos biuras paprašė valstybių narių skubiai skirti 1500 policijos pareigūnų, 50 grąžinimo ekspertų bei 400 prieglobsčio specialistų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių