Lietuva siekia tapti Bendro patentų teismo nare

  • Teksto dydis:

Siekiant patogesnio ir suderinto patentų ginčų nagrinėjimo Europos Sąjungoje (ES), Lietuva ketina prisijungti prie Bendro patentų teismo bei regioninio Šiaurės ir Baltijos šalių skyriaus steigimo. Pasak teisingumo ministro, Bendras patentų teismas nagrinės ginčus, susijusius su Europos patentais.

Trečiadienį Vyriausybė nutarė kreiptis į prezidentę Dalią Grybauskaitę ir Seimą su prašymu ratifikuoti 2013 metais Briuselyje pasirašytą susitarimą dėl Bendro patentų teismo ir 2014 metų susitarimą dėl šio teismo Šiaurės ir Baltijos valstybių regioninio skyriaus įsteigimo.

„Susitarimu siekiama sukurti efektyvesnę, patogesnę ginčų dėl šių patentų sprendimo tvarką, pašalinti šių ginčų nagrinėjimo tvarkos teisinę fragmentaciją, lygiagrečius teisminius procesus, išvengiant nacionalinių teismų sprendimų ir užtikrinant šių ginčų sprendimo kokybę“, - Vyriausybės posėdyje kalbėjo Juozas Bernatonis.

Bendrą patentų teismą sudarys pirmosios instancijos teismas, apeliacinis teismas ir kanceliarija. Pirmosios instancijos teismą sudarys centrinis skyrius ir vietiniai bei regioniniai skyriai.

Lietuva, Latvija, Estija ir Švedija 2014 metų kovą pasirašė sutartį dėl Bendro patentų teismo Šiaurės ir Baltijos regioninio skyriaus Stokholme įsteigimo. Anot J.Bernatonio, regioniniam skyriui priskiriamos bylos galės būti nagrinėjamos ir Lietuvoje.

Susitarimą dėl Bendro patentų teismo šiuo metu jau ratifikavo 10 ES valstybių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių