Lietuva ruošiasi steigti Europos prokuratūrą

Lietuvos pareigūnai sako remiantys Europos prokuratūros steigimą, apie kurį turėtų būti pranešta per Lietuvos pirmininkavimą Europos Sąjungai (ES) kitąmet.

Šį klausimą su Europos Komisijos atstovu šią savaitę aptarę Teisingumo ministerijos ir Generalinės prokuratūros vadovai sako, kad naujoji institucija nepaveiks Konstitucijoje įtvirtinto Lietuvos prokuratūros statuso.

Teisingumo viceministro Tomo Vaitkevičiaus teigimu, Lietuvai teks pradėti Europos prokuratūros klausimo svarstymą ES, nes Europos Komisija reglamento projektą oficialiai paskelbs birželį arba liepą. Lietuva ES pirmininkaus 2013-ųjų antrąjį pusmetį.

„2013 metų antroje pusėje Lietuvai teks pradėti šio klausimo svarstymą. Numatyta, kad Komisijos iniciatyva bus pareikšta kitų metų birželį ar liepą", – BNS sakė viceministras.

„Siekis užtikrinti finansinių lėšų ES naudojimo skaidrumą, teisėtumą, be abejonės, yra pozityvus. Suprantama, kad atskiros nacionalinės valstybės veikdamos savarankiškai, nebendradarbiaudamos negalėtų užtikrinti efektyvios kovos su tokiais nusikaltimais", - kalbėjo jis.

Pasak T.Vaitkevičiaus, šiuo metu dar lieka neatsakytų klausimų, koks bus Europos prok„uratūros santykis su nacionalinėmis prokuratūromis ir kitomis ES institucijomis.

„Atkreipėme dėmesį, kad Europos prokuratūros vieta ir sistema Lietuvoje ir, matyt, kitose šalyse, susijusi su konstituciniu prokuratūros statusu“, – sakė jis.

Anot T.Vaitkevičiaus, Vilniuje viešėjęs Europos kovos su sukčiavimu tarnybos (OLAF) vadovas Giovanni Kessleris (Džiovanis Kesleris) žadėjo „užtikrinti, kad valstybėms nereikėtų daryti Konstitucijos pakeitimų, išsaugoti tą statusą, kuris numatytas Konstitucijoje“.

„Tai žymi, kad esant tokiam siekiui prokuratūra turėtų išlaikyti savarankiškumą ir, matyt, kad santykis su Europos prokuratūra būtų paremtas bendradarbiavimo sąvoka ir turiniu", – kalbėjo viceministras.

Europos prokuratūros steigimą su G.Kessleriu šią savaitę aptarė ir generalinis prokuroras Darius Valys. Po susitikimo prokuratūra teigė palankiai vertinanti iniciatyvą.

„Lietuvos prokuratūra pozityviai vertina šią iniciatyvą ir būtų pasirengusi prisidėti svarstant konkretų pateiktą Europos Komisijos pasiūlymą (teisės akto projektą). Aptariama Europos prokuroro tarnybos iniciatyva vertintina atsižvelgiant į prokuroro statuso, funkcijų ir prokuratūros struktūros įtvirtinimą Lietuvos Respublikos Konstitucijoje", – BNS sakė prokuratūros atstovė Rūta Dirsienė.

Europos prokuratūros steigimas yra numatytas 2009 metais įsigaliojusioje ES Lisabonos sutartyje. Joje įtvirtinta, kad dėl Europos prokuratūros turi būti sprendžiama vieningai, tačiau neradus bendro sutarimo šios iniciatyvos gali imtis bent devynios valstybės narės pagal glaudesnio bendradarbiavimo procedūrą.

Svarstoma, kad Europos prokuratūros būstinėje dirbtų prokurorai iš visų valstybių narių. Dėl būstinės vietos dar vyksta diskusijos.

Lietuva ES pirmininkaus 2013 metų antrąjį pusmetį. Pirmininkaujanti šalis turi pareigą vadovauti darbo grupėms, kuriose visų valstybių narių atstovai aptaria ES reikalus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

tadas

tadas portretas
nepavydžiu Europai ,po to kai Lietuviška teisėtvarka pasireikš Europoje.

bis by

bis by portretas
lyžt- lyžt- lyžt briuselio subinę. O mūsų kas klausė, ar pranešę buvo? Sovietai.

asta

asta portretas
dk laimes
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių