Lietuva remia ES plėtrą

Lietuva remia Europos Sąjungoje (ES) plėtrą ir vertina Kroatijos, Turkijos ir Vakarų Balkanų šalių pažangą, siekiant narystės ES, - pranešė Lietuvos užsienio reikalų ministras Petras Vaitiekūnas.

Ministras sveikina Kroatijos, Turkijos ir Vakarų Balkanų šalių pasiektą pažangą kelyje į ES bei ragina ir toliau įgyvendinti būtinas reformas, siekiant atitikti ES keliamus reikalavimus.

„ES plėtra prisideda prie stabilumo, saugumo ir konfliktų prevencijos Europoje. Paskutiniai įvykiai pietų Kaukaze  tik dar labiau sustiprina būtinybę tęsti ES plėtrą“, – teigia P.Vaitiekūnas.

Europos Komisija, atsižvelgdama į ES kandidatės Kroatijos pažangą paskutiniais metais, nurodė, kad ES narystės derybos su Kroatija gali pasiekti finalinį etapą iki 2009 metų pabaigos, jeigu visos sąlygos bus įgyvendintos. Kroatija paraginta tęsti teismų sistemos, viešojo administravimo ir mažumų teisių apsaugos reformas, kovą su korupcija ir organizuotu nusikalstamumu.

Ataskaitoje dėl Turkijos pabrėžiama būtinybė Turkijai imtis aktyvesnių veiksmų, siekiant stiprinti demokratiją ir žmogaus teises bei modernizuoti šalį. Ypatingas dėmesys turi būti skiriamas konstitucinei reformai, teismų sistemai bei žmogaus teisėms, taip pat būtina normalizuoti santykius su Kipru.

Europos Komisija pasveikino pasiektą pažangą Vakarų Balkanų šalyse bei užtikrino, kad jų eurointegracija gali pagreitėti, jeigu bus įgyvendinamos keliamos sąlygos. Pateiktuose dokumentuose taip pat numatyta, kad Europos Komisija 2009 metų rudenį pateiks Galimybių studiją dėl Kosovo europinės perspektyvos.


Šiame straipsnyje: ES,narystė

NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių