Lietuva prie Europos neutronų tyrimo centro neprisijungs

  • Teksto dydis:

Finansinių galimybių neturinti Lietuva atsisako ketinimų prisijungti prie Europos neutronų tyrimo centro ERIC (The European Spallation Source). Tokiam Švietimo ir mokslo ministerijos siūlymui Vyriausybė pritarė pasitarime trečiadienį.

„Šitas sprendimas (jungtis prie ERIC – BNS) buvo svarstomas dar praeitos Vyriausybės, kada dar nebuvo nutarta, kad Lietuva jungiasi į CERN'ą (Europos branduolinių tyrimų centrą – BNS). Kai yra priimtas spendimas, kad Lietuva jungiasi į CERN'ą, mes turime tikrai ribotus tiek mokslinius, tiek finansinius pajėgumus jungtis į visas dideles tarptautines mokslinių tyrimų infrastruktūras“, – po Vyriausybės posėdžio žurnalistams sakė švietimo ir mokslo ministrė Jurgita Petrauskienė.

Ji tikino, kad šis sprendimas nesumažins Lietuvos mokslininkų galimybių dalyvauti tarptautiniuose projektuose.

„Yra numatyta jungtis į 20 Europos ir pasaulio tarptautinių mokslinių tyrimų infrastruktūrų, tai yra tikrai labai daug galimybių. Turime tas galimybes išnaudoti kryptingai, atsižvelgiant į mūsų prioritetines mokslinių tyrimų sritis, turimą mokslinį potencialą ir esamas valstybės finansines galimybes“, – pabrėžė ministrė.

Švietimo ir mokslo ministerija nurodė, kad finansuoti Lietuvos įsijungimą į ERIC projektą Europos Sąjungos fondų lėšomis šiuo metu nebėra galimybių, jai skirtuose biudžeto asignavimuose lėšų šiam projektui nebuvo numatyta.

Dalyvaus kitur

„Lietuva šiuo metu yra įsipareigojusi dalyvauti ir kitose tarptautinėse mokslinių tyrimų infrastruktūrose ir organizacijose – pavyzdžiui, Europos molekulinės biologijos konferencijoje, Europos branduolinių tyrimų centre CERN, kuriose dalyvavimas bus finansuojamas tiek Europos Sąjungos, tiek valstybės biudžeto lėšomis“, – pabrėžė ministerija.

Vyriausybės sprendimas prisijungti prie projekto priimtas 2015 metų gegužę. Švietimo ir mokslo ministerija buvo suderėjusi, kad Lietuva į ERIC statybą investuos apie 8,5 mln. eurų (0,45 proc. jo vertės), iš kurių iki 70 proc. būtų nepiniginis įnašas: įrenginiai, paslaugos ir kita. Tuomet tikėtasi, kad Lietuvos dalyvavimas projekte bus finansuojamas ES struktūrinės paramos fondų lėšomis.

Šiuo metu ERIC narės yra 12 valstybių – Čekija, Danija, Didžioji Britanija, Estija, Italija, Lenkija, Norvegija, Prancūzija, Šveicarija, Švedija, Vengrija ir Vokietija. Centro statybos vyksta Švedijos Lundo mieste.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Čiubaka

Čiubaka portretas
nuimt iš KAM'o slabo? Neturim finansinių galimybių? Užtai boicai iš ausinių šauktų valgo, su auksinėm pirštinėm bėgioja ir pan.

...

... portretas
Kam tie tyrimai, jei jau turim kelis 'darbui' nepritaikytus Boxerius.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių