Lietuva pirmininkauja JT konferencijai

Lietuvos nuolatinis atstovas prie Jungtinių Tautų (JT) biuro ambasadorius Eduardas Borisovas pradėjo Lietuvos pirmininkavimą Ženevoje vykstančiai metinei JT konvencijos dėl tam tikrų įprastinių ginklų protokolo (V protokolo) dėl likusių nuo karo sprogmenų šalių narių konferencijai.

Pirmadienį ir antradienį vyksiančios konferencijos pirmininko pareigos Lietuvai, V-ąjį protokolą ratifikavusiai 2004 metais, buvo patikėtos atsižvelgus į tai, kad ji aktyviai prisideda prie tarptautinio minų operacijų ir propaguoja humanitarinės teisės principus regione ir už jo ribų, pranešė Užsienio reikalų ministerija.

Valstybės, pasirašiusios V-ąjį protokolą, įsipareigojo pašalinti, išvežti arba sunaikinti likusius nuo karo sprogmenis, registruoti, saugoti ir perduoti informaciją apie juos kitoms valstybėms. Protokolo nuostatos taip pat įpareigoja valstybes nares imtis priemonių, mažinančių nuo karo ir kitų ginkluotų konfliktų likusių sprogmenų atsiradimo grėsmes, ir numato bendradarbiavimo, teikiant pagalbą kovai su šios nelaimės padariniais, principus.

Pagal protokolo taikomą apibrėžimą, likusiais nuo karo sprogmenimis laikomi visi sprogstamieji įtaisai ir amunicija, naudota karo ar karinių konfliktų metu, tačiau dėl vienų ar kitų priežasčių nesprogusi. Taip pat tai yra mūšio lauke paliktos karinės amunicijos atsargos, kitokie be priežiūros palikti kovos tikslams nepanaudoti sprogmenys.


Šiame straipsnyje: JTpirmininkavimasborisovas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių