Lietuva kritikuojama dėl CŽV kalėjimų ir gėjų teisių

Kasmetinę ataskaitą apie padėtį žmogaus teisių srityje parengusi nevyriausybinė organizacija „Amnesty International“ Lietuvą sukritikavo dėl esą neišsamaus CŽV kalėjimų tyrimo ir seksualinių mažumų diskriminavimo.

„Valdžia neatliko efektyvaus tyrimo dėl vaidmens JAV vadovautoje perdavimo ir slapto kalinimo programoje. Lesbiečių, gėjų, biseksualų ir transeksualų diskriminacija buvo plačiai paplitusi“, - rašoma ataskaitos dalyje apie Lietuvą.

Kovo mėnesį Europos Parlamente surengtuose klausymuose „Amnesty International“ apkaltino Lietuvą ir Skandinavijos šalis nededant pakankamai pastangų ištirti galimą dalyvavimą slaptoje JAV programoje gabenant ir kalinant terorizmu įtariamus asmenis.

Organizacija kritikuoja prokurorų atsisakymą atnaujinti ikiteisminį tyrimą, nors buvo pateikta nauja informacija apie skrydį, kuriame iš Maroko 2005 metais galėjo būti skraidintas Abu Zubaydah (Abu Zubaida).

Generalinė prokuratūra teigia, kad nevyriausybininkų pateikta informacija „nėra esminė ir negali turėti reikšmės bylos sprendimui“.

Lietuvoje 2009 metų pabaigoje per parlamentinį tyrimą buvo identifikuoti du objektai Vilniuje ir šalia sostinės, kur galėjo būtų įrengtos patalpos sulaikytiesiems laikyti. Taip pat nustatyti keli su CŽV siejami skrydžiai į Vilnių ir į Palangą, vykę 2003-2006 metais, tačiau neatsakyta į klausimą, ar į Lietuvą atskraidinti įtariamieji terorizmu.

Po parlamentinio tyrimo atskirą tyrimą pradėjo prokuratūra, tačiau praėjusių metų sausio mėnesį jį nutraukdamas prokuroras Mindaugas Dūda nurodė negavęs duomenų, kad Vilniuje ir šalia jo esančiuose objektuose būtų įrengtos patalpos kaliniams laikyti.

„Amnesty International“ ataskaitoje taip pat primenami siūlymai taisyti Administracinių teisės pažeidimų kodeksą, numatant baudas „konstitucinių dorovinių vertybių bei Konstitucijoje įtvirtintų šeimos pagrindų niekinimą, visuomenės dorovei prieštaraujančių renginių organizavimą“, projektai panaikinti Civilinio kodekso nuostatas dėl lyties keitimo informacijos.

Nevyriausybinė organizacija taip pat sukritikavo Nepilnamečių apsaugos nuo neigiamo viešosios informacijos poveikio įstatymo nuostatas, kuriose teigiama, kad nepilnamečiams neigiamą poveikį daro informacija, kuria niekinamos šeimos vertybės, skatinama kitokia, negu Konstitucijoje ir Civiliniame kodekse įtvirtinta, santuokos sudarymo ir šeimos kūrimo samprata.


Šiame straipsnyje: AmnestyCŽV kalėjimasGėjai

NAUJAUSI KOMENTARAI

tolerancija ir saikas

tolerancija ir saikas portretas
aš už gėjus , bet pimpalais per paradus mojuoti, tai jokios teisės.

taip

taip portretas
MEILĖ NEŽINO IR GYVŪNO RŪŠIES

true

true portretas
nors CZV ivertino Lietuvos privalumus
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių