Lietuva išrinkta UNESCO Vykdomosios tarybos vicepirmininke

  • Teksto dydis:

Penktadienį Paryžiuje vykusiame pirmajame naujos sudėties Jungtinių Tautų švietimo, mokslo ir kultūros organizacijos (UNESCO) Vykdomosios tarybos posėdyje Lietuva išrinkta šios UNESCO valdymo struktūros vicepirmininke.

Kaip pranešė Užsienio reikalų ministerija, Vykdomojoje taryboje Lietuvai atstovaus ambasadorius prie UNESCO Arūnas Gelūnas.

Vykdomosios tarybos pirmininku išrinktas Vokietijos nuolatinis atstovas prie UNESCO, o vicepirmininkėmis taip pat tapo Švedija, Dominikos Respublika, Malaizija, Marokas ir Pietų Afrikos Respublika.

Vykdomoji taryba – vienas pagrindinių UNESCO valdymo organų, kurį sudaro 58 valstybės narės. Taryba priima sprendimus dėl UNESCO veiklos ir biudžeto įgyvendinimo, svarsto veiklos ataskaitas, rengia rekomendacijas dėl naujų valstybių narių priėmimo ir Generalinio direktoriaus rinkimų, priima sprendimus dėl įvairių tarptautinių konferencijų organizavimo.

Lietuva, kaip Vykdomosios tarybos narė, taip pat dalyvaus Finansų ir administracinių reikalų komisijos, Programų ir išorinių santykių komisijos, Nevyriausybinių partnerių komiteto bei Konvencijų ir rekomendacijų komiteto, kuris prižiūri UNESCO konvencijų ir rekomendacijų įgyvendinimą bei svarsto žmogaus teisių pažeidimus UNESCO kompetencijos ribose, veikloje.

Praėjusią savaitę vykusios UNESCO Generalinės konferencijos metu Lietuva 171 balsu išrinkta Vykdomosios tarybos nare 2015–2019 metų laikotarpiui.

1997–2001 metais ir 2005–2009 metais Lietuva taip pat buvo išrinkta UNESCO Vykdomosios tarybos nare, o 1999–2001 ir 2007–2009 metais Lietuvai buvo patikėtos vicepirmininkės pareigos.

 


Šiame straipsnyje: UNESCOArūnas GelūnasLietuva

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių