Lietuva ir Ukraina susitarė dėl bendradarbiavimo gynybos srityje

  • Teksto dydis:

Lietuva ir Ukraina trečiadienį pasirašė dvišalio bendradarbiavimo gynybos srityje planą 2015 metams, kuriuo numatomi Ukrainos kariuomenės atstovų mokymai bei konsultacijos Lietuvoje, bendros karinės pratybos abiejose šalyse, kariškių gydymas ir kitos priemonės.

Dvišalio Lietuvos ir Ukrainos bendradarbiavimo planą 2015-iesiems Kijeve trečiadienį pasirašė Lietuvos krašto apsaugos viceministras Marijus Velička bei Ukrainos gynybos ministro pavaduotojas generolas leitenantas Leonidas Holopatiukas,pranešė Krašto apsaugos ministerija (KAM).

Plane numatyta kviesti Ukrainos karininkus į Lietuvą dalyvauti anglų kalbos ir štabo karininkų kursuose Lietuvos karo akademijoje, o Ukrainos puskarininkius – į Lietuvos karo mokyklos organizuojamus tarptautinius instruktorių kursus. Taip pat planuojama konsultuoti Ukrainos kolegas kibernetinės gynybos sistemos kūrimo klausimais ir keistis patirtimi karo medicinos srityje.

Teikiant paramą Ukrainai šiemet planuojama ir toliau kviesti į Lietuvą reabilitacijai Rytų Ukrainoje sužeistus karius.

Plėtojant NATO šalių karinį bendradarbiavimą su Ukraina, šiemet lapkritį Lietuvoje planuojamos Lietuvos, Lenkijos, Kanados ir Ukrainos pratybos „Klevo skliautai (angl. „Maple Arch“), kuriose treniruosis trišalei Lietuvos, Lenkijos ir Ukrainos brigados LITPOLUKRBRIG štabui priskirti kariai.

Kaip ir pernai, Lietuvos kariai šiemet dalyvaus JAV sausumos pajėgų Europoje organizuojamose pratybose „Rapid Trident“ Ukrainoje.

Viešėdamas Kijeve M.Velička taip pat dalyvavo tarptautinėje konferencijoje, skirtoje NATO ir Ukrainos santykiams, ir oficialioje NATO kontaktinės ambasados Ukrainoje, kuria dviems metams tapo šioje šalyje esanti Lietuvos ambasada, atidarymo ceremonijoje.

„NATO kontaktinės ambasados Ukrainoje vaidmuo bus ypač svarbus padedant Ukrainai integruotis į Europos ir euroatlantinės bendrijos šalių šeimą. Šia prasme lemiamą reikšmę turės artimiausi dveji metai“, – kalbėjo krašto apsaugos viceministras M.Velička konferencijoje.

Viceministro teigimu, ši ambasada „bus bene svarbiausia tarp visų NATO kontaktinių ambasadų“, o jos veikla turės įtakos politiniams sprendimams tiek Kijeve, tiek ir NATO šalių sostinėse.

Ambasada Ukrainoje nuo sausio 1-osios pakeitė NATO kontaktine ambasada šioje šalyje pastaruosius dvejus metus buvusią Lenkijos atstovybę.

Su Rusijos remiamais separatistais rytuose intensyviai kovojanti Ukrainos Vyriausybė pernai metų pabaigoje paskelbė, kad sieks narystės NATO.



NAUJAUSI KOMENTARAI

afganas

afganas portretas
gerbiu ta jauna viceministrą.šaunuolis,bet jis tik įrankis kažkieno rankose.ir jis tikrai nežino ką reiškia karas.

Vargu

Vargu portretas
bus nauda nuo sito bendravimo,ka gali lietuvos girtuokliai padeti,patys sliauzioja pasmirde samogonu ir su primyztom kelnem

janio sedyne

janio sedyne portretas
ka amerika liepia, tai musu padlaiziai ir daro. amerika per protinga, kad pati lauko tualeto duobej maudytusi,tam yra europos lydere-lietuva.pamascius,tai kitos salies nera,kuri taip intensyviai reikstusi,net vokietija susilaiko nuo pasisakymu.numeta kokius 5 mln. ir politikai dusta nuo lakstymo ir lojimo.
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių