Lietuva emigruoja: per dešimtmetį gyventojų sumažėjo penktadaliu

Per dešimtmetį šalies gyventojų skaičius sumažėjo maždaug penktadaliu. O dabar Lietuvoje oficialiai gyvena 2 mln. 988 tūkst. žmonių, nurodo Statistikos departamentas.

Dar 2011 m. kovą Lietuvoje gyventojų, anot statistikų, buvo daugiau - 3 mln. 43 tūkst. 429 žmonės.

„Pasikeitė Lietuvos gyventojų struktūra: sumažėjo vaikų skaičius, darbingo amžiaus žmonių. Statistika liudija, kad šalies gyventojai senėja, didėja išlaikomų gyventojų skaičius“, - apibendrina Statistikos departamento vadovė Vilija Lapėnienė.

„Tačiau, kaip pastebime, pakilo gyventojų išsilavinimo lygis, daugiau žmonių yra su aukštuoju išsilavinimu. O atsivėrusios sienos skatina integracijos procesus, mat žmonės moka daugiau kalbų“, - pridūrė V. Lapėnienė.

402 tūkst. emigravo

Per dešimtmetį nuo 2001 m. visuotinio gyventojų ir būstų surašymo šalies gyventojų skaičius sumažėjo 12,6 procento arba 440,6 tūkst. Statistikos departamentas nurodo, kad gyventojų mažėjimą daugiausia lėmė migracija (76,9 proc.). Taigi per dešimtmetį iš šalies išvyko 402,9 tūkst. gyventojų. Atvykusiųjų į Lietuvą skaičius -- 64,2 tūkst.

2011 m. atliktas gyventojų surašymas parodė, kad mieste gyveno du trečdaliai (2 mln. 31,2 tūkst., arba 66,7 proc.) gyventojų, kiti – 1 mln. 12,2 tūkst., arba 33,3 proc., – gyveno kaime.Tuo metu miesto gyventojų skaičius per dešimtmetį tarp surašymų sumažėjo 300,9 tūkst. (12,9 proc.), kaimo – 139,7 tūkst. (12,1 proc.).

Šalies didžiuosiuose miestuose gyveno 40,2 procento visų šalies gyventojų. Gyventojų skaičius sumažėjo visuose didžiuosiuose miestuose: Šiauliuose – 18,4 procento, Panevėžyje – 16,7, Kaune – 16,6, Klaipėdoje – 15,9, Vilniuje – 3,3 procento.

Gyventojų skaičius, palyginti su 2001 m. surašymo rezultatais, padidėjo tik keturiose savivaldybėse: Klaipėdos rajono – 11 procento, Neringos – 7,7, Vilniaus ir Kauno rajonų – atitinkamai 7,6 ir 5,4 procento. Likusiose 56 savivaldybėse gyventojų skaičius sumažėjo.

Daugiau nei penktadaliu gyventojų skaičius sumažėjo šiose savivaldybėse: Visagino – 23,6 procento, Akmenės rajono – 22,9, Pagėgių – 22,2, Kelmės rajono – 20,6, Biržų rajono – 20,5, Ignalinos rajono – 20,1, Jurbarko rajono – 20,1 proc.

Katalikų sumažėjo

Be kita ko, Statistikos departamento atstovų teigimu, 2011 m. gyventojų surašymas parodė, kad romos katalikais Lietuvoje save laiko daugiau kaip trys ketvirtadaliai gyventojų, jokiai religijai savęs nepriskiria 6 proc., rodo penktadienį paskelbti visuotinio surašymo rezultatai.

Per dešimtmetį katalikų dalis sumažėjo nuo 79 proc. iki 77,3 proc., pranešė Statistikos departamentas.

Pernai kovą vykdyto surašymo metu stačiatikių (ortodoksų) tikėjimą išpažino 4,1 proc., sentikių 0,8 proc. gyventojų. Nė vienai religinei bendruomenei savęs nepriskyrė 6,1 procento gyventojų.

Lietuvių padaugėjo

Pernai kovą surašymo metu buvo surašyti 154 tautybių gyventojai. Paaiškėjo, kad lietuviai Lietuvoje sudaro 84,2 proc. gyventojų, o tautinių mažumų - lenkų ir rusų - dalis šalyje per dešimtmetį mažėjo.

Lietuvių dalis per dešimtmetį išaugo nuo 83,4 proc. iki 84,2 proc. Lenkai pernai sudarė 6,6 proc. gyventojų, rusai - 5,8 proc. Prieš 10 metų per surašymą lenkų dalis buvo 6,7 proc., rusų - 6,3 proc. Baltarusių dalis šalyje išlieka 1,2 proc.

Surašymo duomenimis, Lietuvoje gyveno 108 valstybių pilietybę turintys gyventojai. Lietuvos Respublikos piliečiai sudarė 99,3 procento visų šalies gyventojų. Dauguma (99,8 proc.) šalies gyventojų nurodė turintys vieną pilietybę, 4,1 tūkst. – dvi pilietybes.


Šiame straipsnyje: emigracijagyventojų skaičius

NAUJAUSI KOMENTARAI

Nesamonė

Nesamonė portretas
Melas. Ne veltui sakoma- statistika trečia melo rūšis. Atvykau į Kauną gyventi prieš 30 metų, tai Laisvės alėjoje budavo žmogus prie žmogau. O dabar kaip A.Baranausko "Anykščių šilelyje" -tik kelios pušelės apykreivės likę". Jeigu dar pavažiuoji į Lietuvos atokesnes vietoves- tai iš viso namai tušti stypso. Mano tėviškė gyvenvietėje. Ankščiau ten buvo aštuonmetė mokykla, klasės pilnos komplektacijos. Dabar tik pradinė mokykla ir tai vos po kelis vaikus į klasę surenka.

miestietis

miestietis portretas
Ne Laisvės alėjoj, o Akropolyje reikia žmonių ieškoti. Nors pasak kai kurių veikėjų Lietuvoj gyventojų jau nebėra, o kas liko tai tik ubagai, bet kažkodėl Akropolis visada pilnas ir žmonės ten su pirkinių krepšiais slampinėja. Paradoksas.

FU

FU portretas
na ir melas kad gyventojų virš triju milijon , gal tik du likę, o kiek nėra / juk niekas nežino kiek ir buvo
VISI KOMENTARAI 18

Galerijos

Daugiau straipsnių