Liberalų sąjūdis ketina „perimti“ kultūros ministro postą

Liberalų sąjūdis iš koalicijos partnerių Liberalų ir centro sąjungos (LiCS) ketina „perimti“ kultūros ministrą Arūna Gelūną ir ministro portfelį.

„Svarstysime sprendimą, kad Arūnas Gelūnas šioje Vyriausybėje atstovauja Liberalų sąjūdžiui“, - antradienį žurnalistams Seime pranešė Liberalų sąjūdžio pirmininkas susisiekimo ministras Eligijus Masiulis.

Anot jo, sprendimą turėtų priimti partijos valdyba antradienio vakarą.

Pagal valdančiosios koalicijos sutartį, kultūros ministro postas priklauso LiCS. Tačiau E.Masiulio teigimu, ši sutartis jau seniai neatitinka tikrovės.

„Bet kokiu atveju koalicijos sutartis yra seniai nebeatitinkanti realybės tiek kalbant apie ministrų kvotų skaičių, tiek apie tai, kad ir Seimo pirmininkas, ir premjeras yra vienos partijos atstovai, nors koalicijos sutartyje yra kitaip. Manau, kad neišvengiamai turėsime apsvarstyti visi koalicijos partneriai ir peržiūrėti koalicijos sutartį“, - sakė E.Masiulis.

Jis teigė, kad dėl Kultūros ministerijos „perėmimo“ konsultavosi su didžiausia valdančiąja partija - Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionimis demokratais (TS-LKD).
„Manau, kad tikrai nebus prieštaravimų iš konservatorių pusės“, - teigė Liberalų sąjūdžio lyderis.

Jis pripažino, jog liberalcentristai dėl liberalų poelgio turėtų būti nepatenkinti.
„Pirmiausia mes manome, kad kultūros ministras gerai atlieka savo pareigas ir dėl partinių konfliktų, partinių interesų neturėtų būti šalinamas iš Vyriausybės“, - savo sprendimą grindė susisiekimo ministras.

E.Masiulis svarstė, kad po kelis mėnesius trukusios įtampos valdančioji koalicija kažin ar galės produktyviai dirbti.

„Tikrai manau, kad yra galimybė atverti naują puslapį koalicijos bendravime. Bet lengvo ir paprasto darbo tikrai nebus. Tokie skandalai ir tokia konfliktai tikrai nepraeina be pasekmių. Aišku, kad tos pasekmės jau dabar yra koalicijos partnerių sąmonėje ir jausmuose“, - tvirtino Liberalų sąjūdžio vadovas.

LiCS vicepirmininkas Arūnas Valinskas antradienį teigė, kad partija dar nesvarstė, kaip elgsis su savo deleguotu kultūros ministru.

„Kol kas nėra nei vienų, nei kitų minčių. Kol kas nuspręsta antraeilius klausimus svarstyti po šios savaitės visų įtampų, pažiūrėsime, kuo tai baigsis. Vakarykštis sprendimas Prezidentūroje, atrodo, dar tikrai nežada įtampos atslūgimo“, - sakė A.Valinskas.

Nepartinis kultūros ministras A.Gelūnas pirmadienį pranešė, kad svarstytų Liberalų sąjūdžio pasiūlymą dirbti mažumos Vyriausybėje. Jis taip pat atsisakė planų su LiCS dalyvauti Seimo rinkimuose.

Įtampa valdančiojoje koalicijoje kilo, kai vidaus reikalų ministras Raimundas Palaitis vasario 15 dieną iš Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) direktoriaus pareigų atleido Vitalijų Gailių ir jo pavaduotoją Vytautą Giržadą. R.Palaitis V.Gailių ir V.Giržadą atleido remdamasis Valstybės saugumo departamento apibendrinta informacija apie tyrimus poligrafu aiškinantis, kas nutekino informaciją apie teisėsaugos planuojamas operacijas dėl banko „Snoras“.

Premjero A.Kubiliaus teigimu, šis žingsnis buvo nemotyvuotas ir skubotas. Ministro sprendimą parėmė prezidentė Dalia Grybauskaitė, kuri netenkino premjero teikimo atleisti R.Palaitį iš pareigų ir pasiūlė ginčą spręsti politinėmis priemonėmis Seime.

Pirmadienį R.Palaitis pranešė pats pasitrauksiąs iš posto.

Valdančiąją Permainų koaliciją sudaro TS-LKD, LiCS ir Liberalų sąjūdis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Pikasas

Pikasas portretas
Prieš korupciją ir už pertvarką net ir tokia margoka valdančioji koalicija kovojo beveik visą savo kadencijos laiką. Nesutarimų šioje kovoje būta. Kas be ko. Manau, kad tokių nesutarimų didžiausiu iniciatoriumi buvo ir yra koalicijos partneriai LiCS partija. Kaip ir šį kartą. Šis atvejis, kai buvo kovojama už teisingumą, būtent ir parodė, kad būtent ministras R.Palaitis buvo silpniausia Vyriausybės kabineto grandis. Ją teks keisti. Nors ne ką geriau pasirodė ir Seimo narys A.Čaplikas, susijungusios LiCS vedlys. Tačiau jis jau nėra vykdomojoje valdžioje ir daug pakenkti Vyriausybės darbui nebegali. Jei ne ministro A.Gelūno laiku pareikštos moralinės nuostatos, tai gal jokių, taip vadinamų, "kompromisų" prezidentūroje net nebūtų. A.Gelūnas deleguotas TPP, jis nebuvo nei šios, nei LiCS partijos narys, tad jam partinės nuobaudos negresia:) Ta proga galime prisiminti, kas liko iš didžiulės TPP Seimo frakcijos? Po visokių skilinėjimų ir perbėginėjimų dabar net jos vardo nebeliko. Manau, kad A.Gelūnas jau šiandien dviem galvom praaugęs tokį, buvusį partijos vedlį A.Valinską. Kai A.Gelūnas pradėjo reikštis kaip kultūros ministras, galima buvo pagalvoti, kad jis jau daug metų politiko duoną valgęs. O Arūnas taip ir liko arogantišku politikieriumi, nors su savo neeiliniais gabumais galėjo tapti tikru, naudingu šaliai politiku. Jei opozicija ir koks vienas kitas politikas iš "Permainų koalicijos" po tokios premjero pergalės, bando ją suniekinti ar viską apversti aukštyn kojomis, tai kuo čia stebėtis? Visados panašius bandymus matėm. Premjeras A.Kubilius savo poste turėjo skirti daug laiko ir jėgų, kad apraminti įvairias aistras. Kitaip, ši, tokia marga Vyriausybė jau seniai būtų subyrėjusi visokių "laučių", "bielinių", "mazūronių" ar "kūrių" džiaugsmui. Ne konservatoriai šį FNTT skandalą sukėlė, o kad jie jau pasiekė dalinę pergalę , tai ir drambliukui būtų aišku.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių