LEU chorui „Ave vita“ – 80 metų

  • Teksto dydis:

Lietuvos edukologijos universiteto mišrus choras „Ave vita“ švenčia garbingą 80 metų jubiliejų.

Kolektyvas kartu pabūti šeštadienį kviečia savo draugus, gerbėjus, buvusius choristus bei visus chorinės muzikos mėgėjus, kuriems pristatys kompaktinį diską „Labas rytas“, atliks norvegų kompozitoriaus Tore W. Aas „Gloria“ ir kitus užsienio bei lietuvių kompozitorių kūrinius, taip pat vyks unikalus teatralizuotas tautinių kostiumų pristatymas „Raštų pynė“.

„Ave vita“ garbingai tęsia buvusių meno vadovų ir dirigentų Juozo Gaubo ir Stepo Sodeikos (1935–1939), Alfonso Mikulskio (1939–1945), Enriko Kiškio (1945–1947), Antano Ilčiuko (1947–1958), prof. Klemenso Griauzdės (1958–1962), prof. Jono Aleksos (1961–1962) ir doc. Margaritos Gedvilaitės (1962–1994) muzikines tradicijas. 1994 m. kolektyvui pradėjo vadovauti doc. Kastytis Barisas, nuo 1981 m. dirbęs chormeisteriu.

Akademiniame chore dainuoja apie 50 įvairių specialybių studentų. Stiprus ir darnus kolektyvas stebina klausytojus savo jaunatvišku žavesiu, entuziazmu, kūrinių atlikimo meistriškumu bei koncertinio repertuaro įvairove.

Choras yra respublikinių ir Baltijos šalių studentų dainų ir šokių švenčių „Gaudeamus“, festivalių ir konkursų dalyvis, aštuoniolikos tarptautinių konkursų laimėtojas. „Ave vita“ Dėl savo tarptautinio aktyvumo choras yra gavęs net „Aukso paukštės“ apdovanojimą „Tarptautinio spindesio žvaigždė“. Bet tai ne vienintelis kolektyvo pasiekimas: XVII tarptautiniame Stasio Šimkaus chorų konkurse Klaipėdoje laimėta I vieta, 1-ame Lietuvos suaugusiųjų chorų konkurse savoje kategorijoje iškovota I vieta , 2-ame konkurse – III vieta.

„Ave vita“ per metus surengia apie 50 koncertų universitetuose, mokyklose, bažnyčiose, koncertų salėse. Repertuaras sudarytas iš skirtingo sudėtingumo kūrinių: religinių ir populiariųjų melodijų, lietuvių bei užsienio autorių opusų, harmonizuotų lietuvių ir kitų tautų liaudies dainų. Choro programoje yra ir didelio mąsto kūrinių, kuriuos kolektyvas yra atlikęs su Vokietijos Bonos universiteto, Justus-Liebig-Universität Giessen studentų simfoniniais orkestrais, Nebraskos universiteto Omahoje (JAV) simfoniniu pučiamuoju orkestru, Vilniaus muzikos mėgėjų orkestru, „Vilniaus sinfonietta“ orkestru, Lietuvos nacionalinės filharmonijos kameriniu orkestru, Valstybiniu pučiamųjų instrumentų orkestru „Trimitas“, Lietuvos kariuomenės pučiamųjų orkestru ir kt.

Žavaus ir jaunatviško vadovo vedinas, 2009 m. choras sėkmingai pradėjo savo muzikinę karjerą televizijoje – LRT organizuotame muzikiniame projekte „Lietuvos balsai“, vėliau teko dalyvauti ir kitose laidose: „Žvaigždžių duetai“, „Auksinis balsas“, „Dvi žvaigždės“ ir „Lietuvos balsai. Chorų Eurovizija“.

Dar viena labai svarbus kolektyvo projektas – teatralizuotas tautinių kostiumų pristatymas ir koncertas „Raštų pynė“. Su juo choras apkeliavo nemažą dalį Lietuvos bei užsienio šalių, tokių kaip Rusija (2010 ir 2011), Vengrija (2011), Vokietija (2013) ir Baltarusija (2015).

„Ave vita“ atliekami kūriniai įrašyti garso kasetėje (1996) bei kompaktinėse plokštelėse (2000, 2004, 2010, 2014).

Šią svarbią sukaktį choras minės 2015 m. gegužės 16 d. 16 val. universiteto aktų salėje (Studentų g. 39, Vilnius).



NAUJAUSI KOMENTARAI

melomane

melomane portretas
S V E I K I N U!!!
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių