Lenkų protesto eitynėse tvarką užtikrins pareigūnai

Vidaus reikalų ministras Raimundas Palaitis sako, jog siekiant užtikrinti tvarką per savaitgalį vyksiančias lenkų tautinės mažumos rengiamas eitynes jų apsaugai numatyta iškviesti ir Viešojo saugumo tarnybos (VST) pareigūnus.

„Situacija šeštadienį gali būti šiek tiek įtempta dar ir dėl tos priežasties, kad Vilniaus savivaldybė, atrodo, yra davusi ir kitam mitingui leidimą, dar neturiu galutinio atsakymo, jei kartais bus du mitingai Vilniuje tą pačią dieną, tai tikrai jėgų pareikalavimas pakankamai didelis. Policija, kaip visuomet, yra pasiruošusi, vidaus reikalų ministro įsakymu yra skirta papildomai per 300 Viešojo saugumo tarnybos pareigūnų ir aš įsitikinęs, kad tvarka bus užtikrinta“, - ketvirtadienį Seime per Vyriausybės valandą klausiamas apie tautinių mažumų mitingą sakė R.Palaitis.

Į Lietuvos lenkų mokyklų streiko komitetą susibūrę lenkų tautinių mažumų atstovai yra paskelbę kovo 17 dieną rengsiantys protesto eitynes nuo Seimo link Vyriausybės bei mitingą, kuriame bus reikalaujama atsisakyti vienodų brandos egzaminų.

Taip pat mitingą prie Seimo planuoja ir atleistų Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) vadovų grąžinimo į pareigas, vidaus reikalų ministro R.Palaičio atstatydinimo reikalaujantys visuomenininkai.

Beveik prieš metus Seimas priėmė naujos redakcijos Švietimo įstatymą, kuris, be kitų dalykų, nustatė ir naują lietuvių kalbos mokymo tvarką tautinių mažumų mokyklose, numatant daugiau pamokų lietuvių kalba, o taip pat nuo 2013 metų suvienodinant lietuvių kalbos brandos egzamino užduotis.

Tačiau lenkų tautinė mažuma reikalauja, kad būtų grąžinta senajame įstatyme nustatyta ligšiol galiojusi tvarka, kuomet egzaminų sesijoje valstybinės ir gimtosios lietuvių kalbos egzaminų užduotys skiriasi.
Lietuvos Vyriausybė teigia, kad jos pasirinktas modelis yra vienas iš nuosaikiausių Europoje ir pažymi, kad kitose šalyse, įskaitant Lenkiją, galioja panašios nuostatos dėl vienodo egzamino ir dalykų dėstymo valstybine kalba.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių