Prognozuojama didžioji duobė: Lietuvą paliks vis daugiau medikų

Neseniai Lietuvos medikai surengė simbolinę akciją, kai gydytoja su lagaminu tapo ne tik akcijos simboliu – emigravo tiesiai iš mitingo prie Vyriausybės. Jaunieji medikai prognozuoja, kad jei valdžia nieko nedarys, po kelerių metų jaunųjų medikų emigracija gali pasiekti 50 proc.

Emigruoja dėl galimybės

"Liūdniausia, kad išvažiuoja patys šviesiausi protai, kurie turi drąsos išmokti kitą kalbą arba išmoksta ją per vasaros praktikas. Visi akcentuoja algas. Tai, žinoma, svarbus dalykas, bet ne vienintelis", – pabrėžė Jaunųjų gydytojų asociacijos prezidentas Martynas Gedminas.

Jaunųjų gydytojų asociacija aiškinosi emigracijos priežastis. Viena svarbiausių priežasčių nurodoma kolegiškumo trūkumas, pasitikėjimo atmosferos stoka ir iš pacientų, ir iš kolegų. "Nei pacientai labai pasitiki gydytojais, nei pačių medikų bendruomenėje yra kolegiškumas. Esame susiskaldę. Galiu drąsiai pasakyti, kad yra toks posovietinis mentalitetas kalbant apie santykius su administracija, vyresniais kolegomis", – atviravo M.Gedminas.

Nei pacientai labai pasitiki gydytojais, nei pačių medikų bendruomenėje yra kolegiškumas. Esame susiskaldę.

Medikai dabar mokosi turėdami moderniausius šaltinius po ranka. Jaunieji gydytojai skaito apie inovacijas, moderniausius gydymo metodus, tačiau tikina dažnai Lietuvoje neturintys galimybės žinių realizuoti. Žinoma, yra ir resursų trūkumas, tačiau labai blogai veikia pati sistema. "Po dešimties metų studijų esi popierių rašytojas. Būdamas rezidentas realiai būni slaugytojas, o kai tampi gydytoju, iš tikrųjų tampi tuo tikruoju rezidentu, kuris rašo popierius ir visus savo veiksmus turi derinti su skyriaus vadovu", – situaciją apibūdino pašnekovas.

"Mes turime didelį ego padėti žmonėms nugalėti ligą, mirtį. Tačiau sistema mums nesuteikia galimybės šį savo ego realizuoti. Tie, kurie yra pasiryžę realizuoti save, išvyksta ten, kur jiems tokia galimybė suteikta", – jaunųjų gydytojų bėdas klojo M.Gedminas.

Sausio pradžioje sostinėje vykusiu mitingu buvo reikalaujama ne tik didesnių algų, bet ir efektyvesnio sistemos valdymo, kad skiriami resursai būtų naudojami efektyviai. Anot M.Gedmino, pradedantis gydytojas rezidentas turėtų uždirbti du vidutinius darbo užmokesčius (VDU), rezidentūrą baigiantis medikas – 2,5 VDU, medikas – 3 VDU. Vidutinis darbo užmokestis neatskaičiavus mokesčių šiuo metu siekia per 850 eurų.

Laukia didžioji duobė

M.Gedminas kritiškai vertino viešinamą statistika, kad Lietuvoje trūksta 300 gydytojų. "Niekas nežino, kiek Lietuvoje tų gydytojų reikia. Mes buvome Sveikatos ministerijoje ir prašėme, kad valstybiniu lygiu būtų paskaičiuota, kiek gydytojų reikia. Tie skaičiai aiškiai nusakytų, kiek reikia jaunų gydytojų, kiek – rezidentų", – pastebėjo jaunas medikas.

Anot jo, Lietuvoje gydytojų skaičius tik didėja. "Pas mus yra daugiausia gydytojų, palyginti su kitomis ES šalimis, tačiau pacientai eilėse laukia ilgai. Tai nereiškia, kad trūksta gydytojų, tai reiškia, kad mūsų vadyba yra visiškai nesutvarkyta", – tikrąją priežastį nurodė M.Gedminas.

Mes turime didelį ego padėti žmonėms nugalėti ligą, mirtį. Tačiau sistema mums nesuteikia galimybės šį savo ego realizuoti.

Esą paskelbiami laisvi etatai ligoninėse, kurios bus pertvarkomos. Arba reikia 0,25 etato gydytojo sekmadieniais budėti kokio nors rajono ligoninėje. Tokie pasiūlymai nelabia vilioja. Nėra analizės, kuri parodytų, kiek reikia gydytojų – kiek yra pacientų, kokios paslaugų grupės, kiek yra lovų, kiek vienai lovai reikia gydytojų. Pasak pašnekovo, gydytojų emigracija neturėtų stebinti esant tokiai chaotiškai sistemai.

"Mūsų tyrimo duomenimis, apie 20 proc. žmonių emigravo. Šiais metais į rezidentūros studijas nestojo 30 proc. studentų. Tai nežinia, kur jie išėjo. Po dabartinės švietimo reformos apie pusė studentų mediciną studijuoja mokamose vietose, jiems valstybė nėra įsipareigojusi finansuoti mokymosi vietų netgi rezidentūroje. Todėl mes galime tikėtis emigracijos šuolio iki 50 proc. ar panašiai. Didžioji duobė dar tik laukia", – prognozavo M.Gedminas.

Tragikomedija sistemoje

Slaugytojų emigracija arba darbo pobūdis, kai medikas, tarkime, tris savaites dirba kokioje nors Norvegijos ligoninėje ir dvi ilsisi namuose, tapo beveik įprastu reiškiniu. Gydytojų emigracijos banga pasiekia ir aukštesnius, ir aukščiausius gydytojų sluoksnius.

Privatūs medicinos centrai atidaro savo klinikų filialus Anglijoje ir važinėja konsultuoti. Išvažiuojamosios operacijos ne visada ir vadinamos emigracija, tačiau teigiama, kad trumpalaikiai aukštos kvalifikacijos gydytojų vizitai darbui į užsienį neretai tampa jų nuolatine darboviete.

Žinia, kad emigruoja Kauno klinikų vaikų ligoninės vadovas profesorius Rimantas Kėvalas pritrenkė ne vieną. Pats profesorius nuramino, kad tai gerokai per ankstyva informacija. Esą dokumentai dar tik pateikti konkursui. Kuo visa tai baigsis, paaiškės negreitai.

Vertindami bendrą sveikatos priežiūros sistemą, gydytojai sarkastiškai juokauja, kad ateityje Lietuvoje gali nelikti medikų – dalis bus emigravusi, o kiti susodinti į kalėjimus už klaidas, kurias padarė dėl pervargimo. Lietuvoje gydytojas priverstas kasdien priimti apie 40 pacientų, todėl skirti pakankamai dėmesio kiekvienam esą nėra galimybių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nerijus

Nerijus portretas
Primti, nuspręsti, nurodyti, uždtausti!! Jūs žmonės rimtai esate apsėsti tos visuotinės valstietinės verygizacijos? Nereikia jyms gydytojų. Jums lopetos reikia ir guminių prie konvejerio stovėt.

Klausimas

Klausimas  portretas
Protingieji komentatoriai, kodėl medikai turi sumokėti už mokslą išvykdami, kitur kur bus gerbiami, o ne taip, kaip jūs šiuo metu maišote su purvais ir ne tik? O visi kiti specialistai išvyksta ir neva neturi susimokėti? Atsipeikėkit, medikai tokie patys žmonės ir neprivalo niekam nieko sumokėti. Lietuviškai rašyt nemokantys "statibininkai" už 2000 eurų algos net neina dirbti, o pagal komentarus, medikai tiek įdėję vargo mokydamiesi ir viską aukodami kad baigtų mokslus, yra tarnai ir net negali daugiau daugiau uždirbti. Ir šiaip Gerb. Komentatoriai parodykit savo veidus viešai sakydami tokius baisius dalykus, tikriausiai neatsiras nei vieno...

slaugytoja

slaugytoja  portretas
Provincijoje atlyginimas 395euru i rankas uz etata.o reikalavimai nerealus.todel visi ir emigruoja.pasityciojimas.
VISI KOMENTARAI 30

Galerijos

Daugiau straipsnių