LAT nepriėmė „Helisotos“ skundo dėl pasieniečių sraigtasparnių remonto

  • Teksto dydis:

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas (LAT) nusprendė atsisakyti priimti verslininko Gedimino Žiemelio netiesiogiai valdomos sraigtasparnių ir lėktuvų remonto bendrovės „Helisota“ skundą dėl pasieniečių sraigtasparnių remonto konkurso.

Kaip BNS informavo Lietuvos Aukščiausiojo Teismo pirmininko konsultantė Dovilė Bružaitė, Apeliacinio teismo sprendimą skundusi „Helisota“ teigė, kad apeliacinės instancijos teismas netinkamai taikė ir aiškino materialiosios bei proceso teisės normas, nukrypo nuo kasacinio teismo praktikos, tačiau, teismo vertinimu, šie teiginiai skunde nėra patvirtinti.

„Kasacinio skundo argumentais nepagrindžiamas netinkamas materialiosios ir proceso teisės normų aiškinimas bei taikymas, dėl kurio galėjo būti priimtas neteisėtas procesinis sprendimas byloje. Kasacinio skundo argumentai, kuriais grindžiami teiginiai, kad apeliacinės instancijos teismas nukrypo nuo kasacinio teismo ir Europos Sąjungos Teisingumo Teismo praktikos, teisėjų atrankos kolegijos vertinimu, tokių skundo teiginių taip pat nepatvirtina“, – teigiama teismo nutartyje.

Lietuvos apeliacinis teismas rugpjūčio 10 dieną nusprendė palikti galioti Vilniaus apygardos teismo šių metų birželio 5 dienos sprendimą nutraukti Valstybės sienos apsaugos tarnybos sraigtasparnių techninės priežiūros konkursą.

Vilniaus apygardos teismas nustatė, kad „Helisota“, priklausanti V.Žiemelio aviacijos verslo grupei „Avia Solutions Group“, dėl ryšių su verslo ir valdžios subjektais kelia grėsmę šalies nacionaliniam saugumui, o sutartis su „Helisota“ neleistų įsigyti paslaugų, reikalingų Lietuvos pasienio kontrolei, o karo atveju – ir karinei valstybės gynybai.

Valstybės sienos apsaugos tarnyba konkursą paskelbė pernai rugsėjį, jame dalyvavusi „Helisota“ pripažinta nugalėtoja. Tačiau tarnybai paprašius Valstybės saugumo departamento (VSD) įvertinti, ar tai nesukels pavojaus ir grėsmės nacionaliniam saugumui bei valstybės interesams, šis pateikė neigiamas išvadas, todėl konkursas buvo nutrauktas.

„Helisota“ teigė, kad sprendimas buvo neteisėtas, o tarnyba neturėjo teisės kreiptis į VSD, nes esą tai nebuvo numatyta nei pirkimo sąlygose, nei Viešųjų pirkimų įstatyme. Tačiau pasieniečiai atmetė įmonės pretenziją, nurodę, kad gavo Viešųjų pirkimų tarnybos sutikimą.

Kita „Avia Solutions Group“ antrinė įmonė – lėktuvų techninės priežiūros įmonė „FL Technics“ negali dalyvauti NATO skelbiamuose konkursuose.

2015-ųjų lapkritį speciali Vyriausybės komisija neleido „FL Technics“ plėstis Vilniaus oro uoste, nes ji neatitinka nacionalinio saugumo kriterijų.

Be to, Šiaulių valdžia 2015-ųjų gruodį neleido „Avia Solutions Group“ remontuoti lėktuvų Zoknių oro uoste, kur dislokuoti ir NATO naikintuvai. VSD nustatė, kad grupės valdybos pirmininkas G.Žiemelis bendradarbiauja su Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui artimais verslininkais, kuriems taikomos Vakarų sankcijos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Toki ziemeli isvis istremti kaip tevynes isdavika
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių