Lapkričio 1-ąją prognozuoja žvarbų orą su krituliais

  • Teksto dydis:

Nors lapkričio 1-ąją pusnių dar nebus, ryte vyraus neigiama temperatūra, o lietaus ar mišrių kritulių sulauksime šiauriniuose ir šiaurės rytiniuose rajonuose, LRT RADIJUI sako sinoptikė Izolda Marcinonienė. Anot jos, visas pirmasis lapkričio dešimtadienis turėtų būti vėsesnis ir drėgnesnis nei įprastai.

– Baigiasi spalis. Koks jis buvo? Kaip apibendrintumėte?

– Labai kontrastingas. Pirmas dešimtadienis buvo tikrai šiltas ir lietingas. Antras – labai šaltas, bet giedras. Antrąjį dešimtadienį vyravo šaltos naktys, kai oro temperatūra siekdavo 6 laipsnius šalčio, o dirvos paviršius atšaldavo iki 9 laipsnių šalčio, lietaus beveik nebuvo. Prasidėjo trečiadienis dešimtadienis ir orai subjuro – šalta, lietinga, vėjuota. Be to, buvo ir šlapdribos.

– Ir pirmo sniego jau šią savaitę sulaukėme.

– Iš tikrųjų jau ir vilniečiai, ir kai kurie Vakarų Lietuvos gyventojai pamatė pirmą šlapdribą. Pirmoji iškrito labai tradiciniu laiku – paprastai tai įvyksta apie spalio 20 d. ir vėliau. Šiemet jos sulaukėme spalio 21 d. Spalio 24 ir 25 d. šiaurės rytiniuose rajonuose jau daugiau atšalo, vienai parai susidarė sniego danga, kuri siekė 1–2 cm. Žinoma, ji nepastovi, bet žmonės jau matė tą baltą spalvą laukuose. [...]

– Kokių orų reikėtų tikėtis artimiausiomis dienomis?

– Ketvirtadienį Lietuvai įtaką dar darys nueinantis ciklonas, todėl būsime tokioje tarpinėje padėtyje, nes prie vakarinių rajonų jau turėtų priartėti naujo ciklono debesiukai. Šiek tiek palynos tik šiaurės vakarų Žemaitijoje, bet giedros nebus [beveik visoje šalyje]. Gal pietrytiniuose rajonuose gali būti prošvaisčių. Temperatūra vyraus tarp 4–9 laipsnių šilumos. Be to, bus vėjuota, vyraus vakarų vėjas. Pajūryje jis sieks 12–14 m/s, kitur – apie 8–10 m/s.

– Na, jis bent nebus iš šiaurės ar šiaurės rytų, tad nebus toks šaltas.

– Ne, dar nebus. Tikrai mums įkyrėjo tie pietryčių, rytų vėjai. Jie labai šalti ir mums nelabai būdingi.

Penktadienį toliau kovos ciklonas, atėjęs iš vakarų, ir anticiklonas. Tai ir rytoj numatoma – iš vakarų atslinks tiršti, tankūs debesys, kurie pažers lietaus visoje Lietuvoje. Vietomis – vyraus vidutinio intensyvumo lietus. Mažiau lietaus bus pietrytiniuose rajonuose, bet vis tiek lis.

Penktadienį bus gana nešalta, nes vėjas pūs iš pietų, pietvakarių. Temperatūra pietiniuose rajonuose gali siekti apie 10 laipsnių pietiniai rajonai, šiauriniuose rajonuose, žinoma, bus vėsiau – 6–8 laipsniai šilumos, bet vis tiek tokia šilumos uodegėlė įlįs į Lietuvą.

– Lapkričio 1-ąją dažnai būdavo, kad kapus lankydavome su žiemine striuke ir klampodavome per sniegą.

– Jeigu šnekant nuosekliau, šeštadienį ir sekmadienį aukštesnio slėgio laukas, atrodo, jau nurungs tą penktadienio lietų, bet vietomis vis tie dar palynos. Kai kur gali ir šlapdriba iškristi.

– Bet pusnių nebus?

– Nebus. Lapkričio 1-osios naktis bus vėsoka, sakyčiau, vietomis net neigiama temperatūra gali būti. [...] Vietomis ji gali siekti iki -2–3 °C. Pajūryje kiek šilčiau, nors vėjas, deja, atsisuks jau ne iš pietinės pusės, bet iš šiaurės vakarų, jis bus gana žvarbokas ir sieks 5–10 m/s.

Paryčiais gali būti neigiama temperatūra. Lietaus ir mišrių kritulių gali sulaukti šiauriniai ir šiaurės rytiniai Lietuvos rajonai. Toli gražu nebus sniego, o tuo labiau gausaus, nors praeityje taip yra buvę – 1979 m. lapkričio 1 d. rytą turėjome beveik 19 laipsnių šalčio. Tačiau buvo ir tokių metų, kaip 1968 m., kai temperatūra pietiniuose rajonuose šoktelėjo ir virš 18 laipsnių šilumos.

– Ko apskritai reikėtų tikėtis iš lapkričio?

– Lapkričio pirmasis dešimtadienis (apie tolimesnį lapkritį geriau nesakysiu) bus tiesiog vėsesnis ir drėgnesnis negu įprasta. Vadinasi, vidutinė dienos temperatūra bus tarp 2–3 laipsnių šilumos. Vėsoka.

Kitą savaitę, nuo trečiadienio, turėtų vėl būti vėsiau. Ketvirtadienį palys, o vėliau – penktadienį, šeštadienį – turėtų vėl atšalti. Naktimis vėl vyraus šiaurinių krypčių vėjai, jie bus nestiprūs, bet vis tiek orą atneš ne iš pietų, o iš šiaurės. Vadinasi, jeigu pragiedrės, temperatūra iš karto kris iki neigiamos. Dienomis, žinoma, bus daugiau kaip nulis, bet labai saikingai.

Informacija pateikta remiantis Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos duomenimis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių