Laisvas šuo automobilyje gali tapti mirtinu pavojumi

  • Teksto dydis:

Keliaujate su šunimi automobiliu? Ar susimąstote, kad nesaugiai vežamas keturkojis stabdant ar per eismo įvykį virsta didele ir pavojinga jėga? Draudimo bendrovė „If“ atkreipia dėmesį, kad važiuojant 50 km/h greičiu ir staigiai stabdant 20 kg sveriantis gyvūnas įgauna 786 kg smūgio galią. Bendrovės statistika taip pat iškalbinga: 20 proc. šuns draudimo išmokų padengiama nelaimingų atsitikimų atvejais.

„Estijoje, kur įmonė apdraudusi kelis tūkstančius šunų, statistika rodo, kad kas trečias apdraustas augintinis susižaloja arba suserga. Net penktadalis visų registruotų įvykių sudaro įvairios šunų traumos“, – sako įmonės privataus turto draudimo produkto vadovas Tomas Sinkevičius.

Pasak jo, per šuns ir automobilio akistatą, dažniausiai pasitaikančios situacijos, kuomet šuo atsilaisvina ir patenka po transporto priemone arba susižaloja automobilyje, nes savininkai nepasirūpina augintinio saugumu.

Ekspertas primena, kad 2014 m. Kelių eismo taisyklėse atsirado punktas, į kurį turi atsižvelgti visi augintinių savininkai. „Ši nuostata skatina augintinius vežti kelių transportu saugiai, apsaugant ir juos pačius, ir keleivius nuo galimų sužalojimų, jeigu automobilis būtų staigiai stabdomas.“

Saugumo priemonės apsaugo nuo traumų

Gyvūnų prekių parduotuvėse galima įsigyti specialų saugos diržą, tvirtinamą prie automobilyje jau esančių keleiviams skirtų saugos diržų sagčių. Ši apsaugos priemonė per eismo įvykį ar staigiai stabdant tvirtai išlaiko šunį ant sėdynės.

Kitas būdas užtikrinti augintinio saugumą automobilyje yra transportavimo dėžės arba narvai. Juos reikėtų laikyti skersai salone ir kuo arčiau galinės sėdynės. Jei keliaujate su mažu augintiniu nedideliame narve, tuomet jį reikėtų laikyti ant žemės už priekinių sėdynių. Venkite sulankstomų narvų, nes jie per avariją gali subliūkšti ir neapsaugoti keturkojo.

Didelius šunis saugiausia vežti bagažinėje, atskirtoje pertvara ar tinklu, tačiau toks apsaugos būdas įmanomas tik automobilyje universalo kėbulu.

Karštis automobilyje itin pavojingas

Toli keliaujant svarbu kas kelias valandas sustoti ir duoti šuniui atsigerti, leisti pasivaikščioti. Esant aukštai temperatūrai negalima palikti augintinio vieno automobilyje, nes dėl tokio neatsakingo poelgio keturkojis gali nugaišti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Oi

Oi portretas
Ką reiškia "šuns ir automobilio akistata"?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių